12 seriale pentru a învăța limba engleză: from beginner to advanced

Alegeți nivelul de dificultate corespunzător:

A1-A2 (beginner-elementary)

Extra English: Acesta este un sitcom educativ britanic din 30 de episoade scurte. Un episod durează în mediu 25 minute. Engleza în acest serial este percepută cu ușurință, pentru că personajele vorbesc clar și încet. În plus, fiecare serie are subtitrări: puteți opri seria în orice moment și citi cuvântul necunoscut pe care nu l-ați auzit. Puteți fixa seria ascultată cu exerciții, care sunt disponibile online.

A2 + (de la pre-intermediar și mai sus)

Desperate Housewives. Scandaluri, intrigi, investigații într-un mic oraș liniștit. Serialul are o cantitate limitată de expresii, care se repetă de până la 10 ori într-un episod, ceea ce înseamnă că vor fi cu siguranță reținute. Este unul dintre cele mai populare seriale-comedie din lume.

B1 (de la intermediar și mai sus)

How I Met Your Mother. În centru atenției este povestea unuia dintre personajele principale, care în anul 2030 povestește copiilor săi adolescenți povestiri din viața prietenilor. De asemenea, el vorbește despre tinerețea sa petrecută în New York, înainte de a se întâlni cu viitoarea soție.

Limba engleză în aceast serial este percepută puțin mai dificil decât în cadrul sitcom-ului Friends.

Scrubs. Serial american despre viața tinerilor medici. Dacă ați vizionat “Интерны”, atunci Scrubs vă va plăcea cu siguranță, iar Dr. Cox vă va învăța să comunicați cu oamenii.

B1 + (strong intermediate)

The Big Bang Theory. Sitcom-ul american vă va prezenta doi fizicieni talentați care practică jocurile de masă, citesc comicsuri și își construiesc dragostea. De asemenea, în serial persistă un jargon științific care poate deveni un motivator pentru a “săpa mai profund” în dicționarul englez.

Under the dome. Un serial fantastic bazat pe romanul cu același nume, de Stephen King, care povestește despre locuitorii unui oraș mic, care la un moment dat acest loc este tăiat de restul lumii de cupolă transparentă.

B2 (de la upper-intermediate și mai sus)

La nivelurile înalte, puteți să priviți emisiuni TV britanice.

Doctor Who. Este un serial fantastic, despre un doctor care se deplasează în spațiu pentru a salva civilizații de anumiți indivizi.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Dacă vă place “Doctor Who“, atunci trebuie să privești și acest serial. Acesta este un teatru complet al absurdului, unde se folosește un accent britanic.

Misfits este un serial, care nu poate trece pe alături. Este puțin probabil ca el să vă învețe de bine, dar după ce-l veți privi veți putea înjura cu mai multă precizie în limba engleză, poate chiar cu un accent din Londra, Irlanda, Welsh.

B2+

Selfie este un serial comedie, scurt, romantic . Este un romcom obișnuit, dar eroii vorbesc pe alocuri foarte repede, folosesc abrevieri și instasleng-uri (argou englez folosit pe Instagram). La prima vedere, pare a fi o comedie fără sens, dar serialul va arăta impactul real al rețelelor sociale asupra vieții profesionale și personale, și în ce mod abilitățile soft vă afectează brandul personal.

C1 (advanced)

Sherlock este un serial britanic despre detectivul Sherlock Holmes. Pregătește-te să te uiți cu subtitrări și să ții mâna pe pauză. Cumberbatch vorbește repede (foarte repede!)

Acum, să vedem de ce vizionarea emisiunilor de televiziune în limba engleză este utilă și cum să o facem corect.

Sfaturi pentru începători A1-B1

La acest nivel, audierea prin seriale este mai multă muncă decât plăcere, de aceea trebuie să te încadrezi în disciplină și muncă.

1.Utilizați subtitrările. Nu auzim acele cuvinte pe care nu le știm. Creierul le ignoră pur și simplu. Dar când le vedem, e mai greu să trecem cu vederea.

2.Când vizualizați stați cu un stilou și un carnet. Veți avea ce să scrieți.

3.Nu priviți seriale de 40 minute. Este dificil să vă concentrați mai mult de 10-15 minute. Opriți-vă alegerea la seriale de 24 de minute și urmăriți o jumătate de serie dintr-o dată.

4.Priviți ce ați mai văzut deja. Astfel, vă protejați de starea “Nu înțeleg nimic! Este inutil!” Memoria va veni în ajutor în cele mai dificile momente.

5.Alegeți seriale lungi. Ceea ce înseamnă că la fiecare sezon nou va trebui să lucrezi cu carnetul mai puțin și mai puțin, iar plăcerea de vizionare va fi mai mare.

6.Respectă regimul. Învățatul la început va fi cu siguranță greu. Deci, dacă veți viziona o dată pe lună sau chiar mai rar, atunci nu vă dați șansa să experimentați altceva decât durere și chin. Trebuie să vă atragă, și pentru asta aveți nevoie de regularitate.

Sfaturi pentru B1 + / B2 +

1.Alege ceea ce te captează. La niveluri înalte, aveți nevoie de mult mai multe ore pentru a îmbunătăți calitatea. După ce ați ascultat de 100 de ori serialul, veți depăși jumătate din cale de la nivelul actual la următorul, vorbesc despre abilitățile de ascultare.

2.Nu te lăsa plictisit. Credeți că serialele cu 5+ sezoane sunt plictisitoare și pierd din calitate cu fiecare sezon? Nu le urmăriți. Alege un serial de două sezoane BBC și Netflix. Mai multe seriale, mai multe accente, mai mulți scenaristi, mai mult vocabular și contexte noi.

3.Nu încercați să înțelegeți totul. Scrierea și traducerea fiecărui cuvânt poate dura pentru totdeauna.

Sfaturi pentru C1-C2

Am doar un singur sfat pentru dvs: priviți originalul. Dublarea, traducerile nu sunt pentru dvs. Care a fost sensul de a merge la acest nivel dacă nu vă bucurați la maxim?

Mai bine să utilizați site-uri de încredere. De exemplu, secvențele video în limba engleză pot fi găsite pe portalul Lingualeo. Cursul de bază este gratuit. Un alt serviciu util este Ororo.tv, care este o sursă plătită, unde trebuie să vă abonați. Pe Ororo.tv puteți găsi secvențe video utile cu vocabular de afaceri. În sfârșit, cea mai populară sursă din listă este Netflix, unde puteți avea acces la un număr foarte mare de seriale. Prima lună vi se acordă o perioadă de încercare gratuită, apoi un abonament cu plată.

Alegeți ceea ce vă convine cel mai bine. Cel mai important lucru în învățarea unei limbi este de a dezvolta o abordare sistematică și de a menține motivația.