12 lecții de la omul care a învățat să se trezească la 4:30 în fiecare dimineață!

Citește povestea lui Filipe Castro Matos, care a învățat să se trezească la ora 4:30 dimineața în doar 21 de zile. 

În data de 2 aprilie, am decis să accept o nouă provocare. Sarcina era simplă: 21 de zile lucrătoare trebuia să mă trezesc la 4:30 dimineața. Eram deja obișnuit să mă trezesc devreme (la ora 6:00 aproape în fiecare zi), dar de data aceasta am vrut să merg și mai departe. Am vrut să-mi testez voința și să-mi aflu propria limită.

Am decis să respect un astfel de regim numai în zilele lucrătoare. De ce anume 21 de zile? M-am bazat pe vechea idee a dr. Maxwell Moltz, care susține că, pentru a forma noi obiceiuri ai nevoie de exact 21 de zile. Nu știu dacă într-adevăr funcționează, doar a trebuit să îmi stabilesc un obiectiv.

Care a fost scopul acestui experiment? De a-mi crește productivitatea. Mi-am dorit să profit la maxim de fiecare zi. Mă gândesc mereu cum să-mi îmbunătățesc munca, cum să-mi îmbunătățesc viața și îmi place să mă gândesc la toate detaliile și să iau măsuri care să mă ajute să obțin ceea ce îmi doresc.

Deci, ce am aflat în această perioadă? Multe lucruri.

1.Dacă vrei să schimbi ceva în viață, ai nevoie de sprijin

Asta te va ajuta să nu te abați de la calea dorită, când va apărea (și cu siguranță va apărea) dorința de a renunța la tot. Știam că trebuie să spun cuiva despre provocarea mea, pentru că acesta este un stimulent suplimentar pentru a ajunge la scopul dorit. Am decis să-mi împărtășesc observațiile cu prietenii și abonații de pe rețelele sociale.

Bineînțeles, dacă nu reușeam nu era o mare tragedie, dar gândul că alte persoane ar putea să-mi urmeze exemplul m-a ajutat mult să avansez.

2.Oamenii sunt atenți la detalii

Unii oameni consideră că astfel de treziri nu sunt destul de normale, așa că am fost nevoit să mă apăr în mod activ. Oamenii își făceau griji pentru mine, îmi adresau multe întrebări. În același timp, mulți au recunoscut că nu ar fi în stare să se obișnuiască vreodată cu un astfel de regim.

3.Oamenii nu doresc să se trezească devreme, pentru că cred, că din cauza asta vor dormi mai puțin

Știam foarte bine de câte ore are nevoie corpul meu pentru a dormi suficient. Și din moment ce am schimbat ora trezirii mele, a fost necesar să schimb și ora la care mergeam la culcare. S-a dovedit a fi simplu pentru mine. Pentru a dormi suficient am nevoie de 6-7 ore și nu aveam de gând să dorm mai puțin.

Deci, dacă este ora 21:30 sau 22:00, eu știu că trebuie să mă culc. Spre suprinderea mea, mulți dintre cei care m-au întrebat când reușesc să dorm, dormeau de fapt mult mai puțin decât mine. Iar eu am început să mă odihnesc chiar mai bine decât înainte.

4.Înlătură obstacolele pe care le vei întâlni

Oamenii spun mereu că așa ceva este imposibil pentru ei. Da, există situații în care poți întâlni obstacole de nedepășit. Dar, de cele mai multe ori, oamenii pur și simplu nu vor să depună mai mult efort pentru a-și îmbunătăți viața. În general, societatea este leneșă și mulți se supun sistemului.

Poate că eu doar am avut condiții care m-au ajutat să reușesc să realizez ce mi-am propus: sunt singur, nu am copii și am control absolut asupra programului meu zilnic. Gândește-te la lucrurile care reprezintă un obstacol pentru planurile pe care ai vrut, dar așa și nu ai reușit să le realizezi. Trebuie să scapi de ele dacă vrei cu adevărat să-ți atingi scopul.

5.Condiția fizică te ajută foarte mult

În ceea ce privește somnul, sunt o persoană destul de norocoasă. Adorm foarte repede. Îmi ia în jur de 5 minute ca să adorm, dorm foarte bine și mă trezesc ușor când sună alarma. Desigur, acest lucru este o consecință a modului meu de viață: mănânc sănătos, practic sportul și nu am griji sau gânduri care să mă frământe un timp îndelungat.

Totul constă în a schimba mici detalii, dar care după câteva săptămâni sau luni te vor face să simți beneficiile acestor schimbări.

6.Uită de amânarea alarmei

Rareori am folosit această chestie în viața mea și în aceste 21 de zile m-am convins cât de inutilă este. Această opțiune este cea mai proastă invenție făcută vreodată și nu ajută oamenii absolut deloc. Acest obicei îți afectează ziua definitiv. Studiile au demonstrat că amânarea alarmei cu 10 minute te face să te simți mult mai obosit.

7.Îmi place să dorm, dar corpul meu are nevoie de doar 6-7 ore de somn

În plus, nu am o plăcere deosebită să stau în pat după ce m-am trezit. Prefer să mă bucur de lucrurile care într-adevăr merită trăite.

8.Mai multe ore pentru a lucra

De când am început să mă trezesc la 4:30, am câștigat încă 2 ore de lucru în plus. Cum am spus deja, sunt o persoană matinală și după ora 18:00 nu fac nimic valoros. În acest mod, am schimbat 2 ore neproductive de seară, pe care de obicei le petreceam în fața calculatorului, pe 2 ore productive de dimineață, când pot face o mulțime de lucruri utile. Două ore de liniște totală când lumea încă doarme sunt extrem de puternice și pot face minuni.

9.În sfârșit, am timp să fac ordine în mesaje

De obicei, în aceste două ore matinale îmi citesc mesajele, e-mailurile și îmi plănuiesc întreaga zi. Să am în Inbox zero mesaje la 6:30 dimineața pentru mine este perfect. Dacă răspunzi în timpul zilei la mesaje, poți pierde tot timpul discutând cu oamenii, lucru ce îți scade din productivitate.

10.Am mai mult timp pentru sport

Înainte de această provocare mergeam la sală de 3 ori pe săptămână. Dar, de când am început să mă trezesc la 4:30 dimineața, merg de 4 și chiar 5 ori pe săptămână. Acest lucru mă ajută să nu fiu atât de obosit când merg la sport.

11.O nouă viziune asupra lumii

Trezirea la o oră atât de devreme mi-a permis să observ momentele și lucrurile pe care nu aveam șansa să le observ când mă trezeam mai târziu. Să mergi la alergat în timpul răsăritului sau să vizitezi anumite locuri, cu un orar obișnuit este imposibil.

12.Ai nevoie de voință pentru a face acest lucru! 

Dacă nu o ai, nimeni nu o va avea pentru tine și este foarte probabil că vrei renunța. Antrenează-ți puterea voinței, învață să îți atingi scopurile.

În cele din urmă, dacă îți vei dori cu adevărat, nimeni și nimic nu te va opri!