10 obiceiuri proaste la care ar trebui să renunți seara înainte de culcare

Potrivit statisticii, aproximativ 27% dintre oameni au dificultăți de a adormi, la restul oamenelor ele apar uneori. Dar, cauzele somnului sărac nu sunt deloc legate de problemele de sănătate. Unele obiceiuri de seară, cu care suntem obișnuiți atât de mult, provoacă somnul de slabă calitate și chiar insomnie.

Iată o listă de lucruri pe care nu trebuie să la faci seara, dacă vrei să adormi repede și  să fii liniștit noaptea.

1.Fumatul

La fel ca cafeina, nicotina are un efect stimulator asupra organismului și provoacă o creștere a frecvenței cardiace, crește tensiunea arterială și stimulează creierul. Toate aceste procese nu favorizează adormirea. În general, printre fumători există mulți oameni care suferă de insomnie. Chiar dacă nu intenționezi să renunți la acest obicei, cel puțin nu fuma cu 5-2 ore înainte de culcare.

2.Sportul

În general, sportul este foarte util pentru somn: el ameliorează stresul și promovează somnul rapid. Cu toate acestea, totul funcționează dacă vă ocupați cu sportul cu 3-4 ore și, de preferință, cu 6 ore înainte de culcare. Dacă ați venit recent de la sala de sport și ați sărit imediat în pat, este puțin probabil ca corpul excitat să adoarmă repede.

3.Să bei apă

O cantitate moderată de lichid înainte de culcare nu dăunează corpului și chiar invers. Dar dacă bei prea multă apă, te vei trezi la mijlocul nopții. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți complet la lichid: trebuie doar să bei cantitatea corespunzătoare.  Medicii spun că 1,5 pahare de apă se consideră norma pentru aproape toată lumea.

4.Să dormiți în timpul zilei

Să dormiți în timpul zilei, la fel ca sportul, este foarte util dacă o faci în momentul potrivit. Pentru a dormi bine noaptea, trebuie să dormiți în timpul zilei, de la 13:00 la 16:00. Dacă o faceți seara, după muncă, puteți rupe din rutina obișnuită a zilei. Deci, va fi dificil să dormiți noaptea. Este recomandat să dormi la amiază nu mai mult de 1,5 ore. Persoanele care suferă de insomnie, este mai bine să abandoneze complet acest obicei.

5.Să vă implicați în creativitate

Se crede că creativitatea este un fel de relaxare, dar nu este chiar așa. Dacă desenați, scrieți sau compuneți muzică, creierul lucrează activ. Prin urmare, făcând acest lucru seara târziu, cel mai probabil nu veți închide ochii aproape până dimineața.

Activitatea creativă, ca oricare alta, necesită eforturi. Și pentru a intra în regimul de odihnă, creierul are nevoie de timp. De aceea, cu o oră înainte de culcare, este mai bine să treceți la activități care nu necesită multă energie, cum ar fi să citiți, să meditați.

6.Să utilizați dispozitive electronice

Este recomandabil să opriți laptopul, tableta și telefonul pe timp de noapte: lumina emisă de aceste dispozitive este dăunătoare pentru somn. De asemenea, nu este recomandat să citiți din telefon târziu seara, este mai bine să luați o carte obișnuită sau un dispozitiv electronic special: va fi mai benefic pentru ochi și pentru somn.

În schimb, este mai bine să vă eliberați capul, să scrieți toate sarcinile pe hârtie și să elaborați un plan de acțiune pentru ziua de mâine.

7.Să beți pastile

Puteți bea doar un singur tip de pastile: pastile de dormit. Este mai bine să tratați restul cu prudență și, dacă este posibil, să vă amânați prescripția în prima jumătate a zilei. Unele antidepresive, de exemplu, au un efect hipnotic, altele, dimpotrivă, excită doar sistemul nervos.

Dacă trebuie să luați în mod regulat anumite pastile, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru timpul optim. Și, de asemenea, citiți despre efectele secundare: multe dintre ele pot provoca tulburări de somn.

8.Să vă îngrijorați

Emoțiile puternice nu promovează un somn bun. Dacă vă place să urmăriți filme criminalistice seara târziu sau să vă certați cu cineva pe Internet, nu vă surprindeți că nu puteți adormi. Emoțiile pozitive în această privință, la fel, nu sunt prea bune: după  vizionarea unui meci important. Trebuie să te calmezi cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.

9.Să faceți un duș fierbinte

Mulți cred că după un duș fiebinte vor adormi. Prin urmare, dacă sunteți agitați, un duș rece sau cel puțin cald, dar nu fierbinte vă va ajuta să vă liniștiți. Temperatura ridicată a apei cauzează probleme legate de somn și reduce tonusul pielii. Un duș fierbinte (mai mult de 10 minute) va spăla stratul natural de grăsime din piele, ceea ce o face mai vulnerabilă și predispusă la acnee.

10.Somnul cu animale de companie

Mulți stăpâni de animale sunt fericiți să le lase în propriul pat. Animalele de companie dorm mai mult intermitent, iar faza de somn adâncă este mai scurtă decât cea a oamenilor. O pisică sau un câine își va schimba poziția de mai multe ori în timpul nopții, ceea ce este probabil să-l trezească pe stăpân cel puțin o dată.