10 motive pentru a nu lăsa telefonul în mâinile copiilor până la vârsta de 12 ani!

În epoca tehnologiilor moderne, problema dependenței copiilor de gadget-uri devine mai accentuată ca niciodată. Mulți, probabil, au observat adesea imaginea când părinții le dau un smartphone copiilor pentru a “scăpa” de ei.

Pediatrii însă, susțin că copiii în vârstă de 0-2 ani nu ar trebui să fie expuși dispozitivelor electronice deloc. De la vârsta de 3 până la 5 ani, copiii ar trebui să utilizeze gadget-urile nu mai mult de o oră, iar de la 6 la 18 ani – două ore pe zi.

Pediatrul Chris Rowan insistă asupra interzicerii utilizării dispozitivelor electronice mobile de către copii sub vârsta de 12 ani. Iată cele 10 motive principale pentru această decizie:

1.Dependența de gadget-uri

Dependența adulților de gadget-uri, manifestată inclusiv prin lipsa atenției față de copii este compensată de către copii de aceleași gadget-uri. În unele cazuri, copilul însuși devine dependent de acestea. Dependența copiilor de gadgeturi a devenit deja o epidemie. Fiecare al unsprezecelea copil în vârstă de 8-18 ani este un “dependent digital”.

2.Radiații nocive

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului au clasificat emisiile radio de la telefoanele celulare și alte dispozitive fără fir ca potențial cancerigen, identificând factorii din grupul 2B (“posibil factor carcinogen pentru oameni”). Iar copiii sunt mai vulnerabili față de factori nocivi, deoarece creierul și sistemul lor imunitar sunt încă în dezvoltare.

3.Impact asupra dezvoltării creierului

Stimularea creierului cu expunere excesivă la gadgeturi, după cum arată studiile, este plină de întârzieri cognitive, impulsivitate crescută, capacitate redusă de auto-reglare și auto-disciplină.

4.Dezvltare lentă

Petrecerea timpului în fața unei tablete sau telefon, care înseamnă lipsă de mișcare, poate duce la o întârziere în dezvoltarea fizică și mentală. Cercetătorii susțin că utilizarea tehnologiilor electronice dăunează dezvoltării copiilor și le afectează în mod negativ educația.

5.Obezitatea

Copiii care folosesc dispozitive electronice în mod necontrolat și consecvent, sunt mai expuși riscului obezității  cu 30%.

6.Probleme de somn

Lumina albastră a ecranelor de telefoane, tablete și laptopuri împiedică somnul normal, ceea ce duce la reducerea timpului de odihnă și insuficiența de somn. Cercetătorii compară lipsa de somn cu malnutriția: ambele epuizează corpul și, în consecință, afectează în mod negativ succesul în școală.

7.Tulburări psihice

Dependența de internet de multe ori duce la izolare și dezvoltarea fobiilor. Această listă poate fi ușor completată de tulburări bipolare, psihoză, anomalii comportamentale, autism și dependență.

8.Agresivitate

Brutalitatea de la televizor și din jocurile de calculator se reflectă în viața reală. Copilul primește un model de comportament gata pe care îl poate realiza în realitate.

9.Demența digitală

Influența gadgeturilor asupra copiilor de 1-3 ani duce la probleme de concentrare a atenției în cel de-al șaptelea an de viață. Copiii care nu se pot concentra pierd ocazia să învețe și să-și amintească ceva.

10.Ruperea de realitate

Utilizarea excesivă a tehnologiei electronice de către copii afectează nu numai psihicul, dar și abilitatea lor de a empatiza. Asta îi face mai vulnerabili  în condiții reale de viață, pe care, în general, nu le cunosc.