10 lecții care trebuie învățate până la 50 de ani

Când aveam 40 de ani, cineva mi-a dat o broșură cu inscripția: „Dacă nu v-ați maturizat până la 40 de ani, atunci nici nu mai trebuie să o faceți”.

Recent am împlinit 50 de ani și am primit de la un prieten aceeași broșură, doar că de data aceasta denumirea era: „Dacă nu v-ați maturizat până la 50 de ani, atunci nici nu mai trebuie să o faceți”, scrie bussinesmanul Bob Curley.

Vedeți mai jos 10 sfaturi din această broșură exemplificate cu experiențe din viața lui Curley.

1.Nu sunteți încă bătrân.

La 40 de ani, eram sănătos și activ, însă această dată părea un simbol al dispariției tinereții mele.

Zece ani mai târziu, mi-am dat seama că îmbătrânirea este inevitabilă, dar de fapt ești atât de bătrână pe cât simți.

Veți îmbătrâni în mod inevitabil, dar dacă sunteți activi și mâncați alimente sănătoase, la 50 puteți face tot ceea ce ați putea face și la 30 de ani.

2.Nu renunțați la sport.

Fac sport de când mă țin minte. Și la 50 de ani joc softball, fotbal și hochei. Oamenii des mă întreabă: „Când vei renunța?” și „Nu ești prea bătrân pentru asta?”. Răspunsul este evident. Nu vă opriți, chiar dacă nu mai sunteți atât de abil ca la 30 de ani.

3.Oamenii de vârsta ta mor.

Rata deceselor începe să crească în rândul generației tale după ce împlinești 40 de ani.

Moartea este întotdeauna șocantă, mai ales când este vorba despre oamenii cu care ați mers la școală sau ați fost prieteni, care fac stop cardiac sau accidente vasculare cerebrale.

4.Plecarea copiilor de acasă poate fi o binecuvântare sau un blestem.

Decizia copiilor de a pleca la studii, de a trăi separat vă poate traumatiza sau, din contra, să vă ofere libertate. Sunteți din nou numai voi doi, da vă va fi dor de copii, de timpul petrecut la aceeași masă, dar veți avea timp pentru a vă urmări propriile interese.

5.Este adevărat că nu puteți organiza petreceri ca în tinerețe.

Există o poveste populară care rezumă destul de bine acest lucru și eu parafrazez: „Când aveți 20 de ani – încercați să vă strecurați la petreceri, iar la 40 ani încerci să te furișezi”.

Când bei la o vârstă mai înaintată, probabil că te vei îmbăta mai repede și de la mai puțină băutură, iar mahmureala va fi mai rea.

Biologii spun că după 40, ficatul devine mai puțin eficient în prelucrarea alcoolului, iar în corpul tău este tot mai puțină apă, ceea ce te face mai predispus la deshidratare, ceea ce provoacă mahmureala.

6.Cât mai puține lucruri, mai simple și mai ușor de îngrijit.

Una dintre marile schimbări pe care le-am făcut după ce am împlinit 40 de ani, mi-am cumpărat o casă mică lângă un lac. Are spațiu suficient, dar este simplă și mult mai ușor de îngrijit, iar lacul îmi oferă atâtea momente frumoase și nici nu necesită întreținere.

7.Nu este nevoie să suferiți din cauza oamenilor „toxici”.

Există un număr foarte limitat de oameni în viața ta care te iubesc cu adevărat și își fac griji pentru tine. Acești oameni sunt de neînlocuit.

Persoanele negative care vă consumă energia și emoțiile pozitive – trebuie să fie eliminate din viața voastră personală și profesională.

8.Fă ceva pentru tine acum, nu aștepta ziua de mâine.

Prea mulți oameni de 40 de ani cred că le-au trecut cei mai buni ani din viața lor. Eu am fost unul dintre ei, dar, de fapt, aceasta este cea mai gravă minciună pe care ne-o spunem noi înșine.

La 40 de ani, eu am învățat să escaladez munți, iar soția mea și-a abandonat cariera de avocat și s-a înscris la universitate pentru a obține o diplomă în psihologie.

Adevărul este că nu suntem niciodată prea bătrâni ca să învățăm ceva nou sau să experimentăm ceva nou.

9.Fă ceea ce îți dorești.

Spuneți „nu” și „da” numai atunci când sunteți siguri de alegerea voastră. Nu încercați să-i mulțumim pe alții. Gândește-te la tine.

10.Recunoștința este un lucru foarte important.

Pentru ca să fim fericiți, trebuie mai des să mulțumim pentru ceea ce avem și mai rar să ne facem griji pentru ceea ce nu avem.

Sunt fericit pentru înțelepciunea pe care am dobândit-o până la vârsta de 50 de ani, dar aș fi putut împiedica multă durere dacă aș fi învățat să fiu recunoscător mai devreme.