10 greșeli pe care oamenii puternici nu le fac

Încrederea, independența, stabilitatea internă, stima de sine sunt avantajele care îi caracterizează pe oamenii puternici. Psihoterapeutul american Amy Morin este convinsă că oricine poate deveni puternic dacă evită greșelile descrise mai jos.

1.Nu discută cu oameni toxici. Persoanele cu care vă înconjurați au o influență asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentului. Menținerea relațiilor cu cei care vă mint, vă defăimează, vă ofensează vă fac mai anxioși și mai vulnerabili. Oamenii puternici nu-și pierd energie în încercarea de a schimba oamenii toxici. Ei stabilesc limite fizice și emoționale sănătoase.

2.Nu se autocritică în exces. Să crezi că toate eșecurile din viață sunt 100% din vina ta înseamnă a te condamna la nesfârșit. Nu puteți preveni toate problemele. Persoanele puternice din punct de vedere spiritual sunt responsabile pentru alegerile lor, dar recunosc și faptul că există factori care nu pot fi controlați – situația economică, vremea, alegerile altor persoane și multe altele.

3.Nu aleargă după fericire. Crezând că trebuie să te străduiești să fii fericit în fiecare clipă din viața ta este o iluzie periculoasă. Oamenii puternici sunt dispuși să lucreze din greu pentru binele lor, dar ei nu aleargă după fericire, ci își savurează fiecare clipă din viață.

4.Nu se tem de disconfort. Mulți oameni cred că secretul bunăstării psihologice este să fii întotdeauna în zona de confort. Dar evitarea disconfortului se poate întoarce împotriva ta. Oamenii puternici vor decide să se confrunte cu temerile lor, să exploreze noi domenii, să verifice limitele capacităților lor. Ei părăsesc conștient zona de confort, știind că acesta este singura modalitate de a-și face viața mai bună.

5.Nu se victimizează. Dacă dați vina mereu pe cineva sau ceva din exterior, nu puteți fi responsabil de viața voastră. Oamenii puternici sunt responsabili de alegerile lor, chiar și în cele mai tragice circumstanțe. Ei se concentrează asupra lucrurilor pe care le pot controla și nu se plâng pe oameni și împrejurări.

6.Nu sunt preocupați de impresia pe care o fac. Puteți petrece mult timp și efort încercând să-i mulțumiți mereu pe cei din jurul vostru, dar acest lucru nu se va întâmpla și chiar vă va obosi emoțional. Oamenii puternici de spirit se simt confortabil așa cum sunt ei și nu încearcă să se schimbe pentru cineva. Este mult mai important pentru ei să trăiască după propriile lor valori, decât să creeze păreri pozitive.

7.Nu suferă de perfecționism. Dorința de a fi mai bun este o calitate sănătoasă, dar niciodată nu vă veți simți bine dacă vă setați țeluri irealizabile. Oamenii puternici acceptă eșecurile și greșelile lor, și își recunosc neajunsurile și slăbiciunile.

8.Nu adună supărări. Poate că tu crezi că sentimentul de ură este o modalitate de a-l pedepsi pe cel vinovat. Dar, de fapt, furia și ura îți îngrădesc fericirea. Oamenii puternici nu se agață de nemulțumirile lor, preferând să-și orienteze energia într-o direcție constructivă. Acest lucru însă nu înseamnă că ei permit să fie insultați sau umiliți, dar nici nu permit furiei să le controleze viața.

9.Nu sunt obsedați de valorile materiale. Indiferent cât câștigați, dorința de a avea o casă mai mare, mașina mai bună sau haine noi nu va dispărea niciodată. Dacă credeți că achiziția lucrurilor materiale vă va face mai fericit, să știți că vă veți dezamăgi amarnic. Oamenii puternici nu cred că posesia valorilor materiale oferă bucurie și satisfacție în viață.

10.Nu fiți „plini de sine”. Nu fiți îngâmfat și încrezut doar în propriile forțe. Mai devreme sau mai târziu va exista o situație în care va trebui să cereți ajutor. Oamenii puternici nu se tem să recunoască că ar putea avea nevoie de ajutor. Indiferent dacă se bazează pe Dumnezeu, pe ajutorul colegilor sau al prietenilor, în orice caz, în acest mod își sporesc eficacitatea. Înțelegerea faptului că nu pot și nu ar trebui să aibă răspunsuri la toate întrebările le întărește doar liniștea interioară.