„Zgârcenia este cel mai rău viciu al bărbaților. Cu ea trebuie să lupți!”

Vară. Seară. Cântă muzică bună. Eu împreună cu noua mea cunoscută stăm într-o pizzerie. Pe atunci ele abia au început să se deschidă în Moscova. Era prin anii 1985. Fata foarte frumoasă, bem șampanie, eu aștept cu nerăbdare continuarea serii. Șampania se termină repede, prietena mea zice: „Mai comandă una!” Eu mă întunec, știu: am puțini bani. Adică pentru șampanie îmi ajunge la sigur, dar mai am nevoie pentru prânzul la universitate și să-mi rămână pentru o bere cu prietenii… Îi zic: „Poate nu mai trebuie încă o șampanie?” Prietena îmi aruncă o privire și înțelege totul. Se întoarce spre chelner și flutură din mână: „Nouă încă o șampanie!” – apoi, îmi zice mie dezinvolt: „Eu singură o voi achita!”

Acea privire nu o voi uita niciodată. Sincer vorbind, nu mai țin minte cu ce s-a încheiat seara. Țin minte doar acea privire. Și rușinea mea. Nu am încercat să o opresc, nu m-am răzgândit. Da, îmi părea rău de bani. Apropo, nu mi-a ieșit nimic cu ea. Evident.

Am stors din mine zgârcenia, am luptat cu ea timp de mulți ani. Desigur, totul este explicabil: copilărie săracă și aceeași pantofi pentru trei ani la rând. Întreaga mea generație a avut aceeași copilărie sovietică sărăcăcioasă care le-a stricat sângele multora.

Cunosc mulți bărbați, care nu au o viață de lux, dar sunt gata să ofere ultimul bănuț unui prieten la nevoie. Dar mai cunosc și mulți bărbați, care au crescut îndestulați, care o duc destul de bine, dar sunt gata la orice pentru o reducere de cinci procente la magazin.

Zgârcenia bărbătească este mai rea decât o boală, este un viciu. Bărbatul trebuie să emane încredere și lipsă de griji. Lipsa de bani nu este un motiv pentru griji și stres. Este o motivație pentru a acționa. Muncește!

Există două lucruri, pentru care bărbatul nu trebuie să economisească bani – băutura și femeile. Desigur, și pentru copii, dar copiii sunt o continuare a poveștii cu femeia.

Un bărbat înseamnă gesturi frumoase și generoase. El poate fi nu prea educat, mincinos, poate să nu fie sportiv. Poate să nu știe să joace șah, să nu știe să gătească. Femeile pot ierta multe neajunsuri bărbaților, însă nu și zgârcenia.

Niciodată nu vă legați viața cu un zgârcit, este o plictiseală și pierdere de timp.

Iată un exemplu bun. O prietenă de a mea era într-o relație. Băiatul era simpatic, se îmbrăca bine, citit și cu studii. Nu, Ana nu era îndrăgostită la nebunie, dar foarte atrasă. Și ei au decis să meargă într-o vacanță la mare. Ana s-a gândit, cel mai bine poți să verifici sentimentele numai într-o călătorie comună. Dar înainte de asta, ea a decis să-și cumpere câteva rochii pentru vacanță. El i-a zis: „Desigur, să mergem, eu îți cumpăr.” Au venit la magazin, Ana alegea, proba, se rotea în fața oglinzii. El o privea, apoi zicea: „Super! Cât costă? Nu, e scump…” Și așa timp de o oră. În sfârșit, el singur a găsit o rochie ieftină din poliester, dar Ana a refuzat politicos.

Deja ieșind din magazin, ea a înțeles că nu își dorește să plece cu el la mare. Și în general nu vrea să fie cu el. A fost o decizie corectă, pentru că să trăiești cu un bărbat zgârcit e o adevărată suferință.