Un mic gest zilnic care nu costă nimic, dar care salvează vieți!

În Spania, în aproape fiecare casă, în bucătărie se află o cutie cu capace din plastic de toate culorile și dimensiunile. Crezând că este o nebunie a proprietarilor, niciodată nu am întrebat de ce au nevoie de ele. Dar odată, am intrat într-un supermarket și am văzut o cutie uriașă în care oamenii turnau capace, lângă cutie stătea fotografia unei fetițe de șapte ani. Eram interesat de cele văzute și am întrebat personalul. S-a dovedit că această fată are nevoie de o operație la inimă, care se face numai în Germania, și costă 90 de mii de euro. Părinții acelei fetițe de șapte ani au cerut ajutor la televizor, iar una dintre întreprinderile de prelucrare a plasticului oferea această sumă în schimbul la 200 tone de capace din plastic.

În țara noastră, acest lucru ar fi fost considerat o bătaie de joc… dar în Spania, s-au pus cutii pentru colectare a capacelor în supermarketuri, cluburi sportive, primării, și așa mai departe. Cantitatea plasticului alimentar s-a colectat în câteva luni. Și experiența dată a prins rădăcini.

Acum Fundația pentru Asistența Persoanelelor cu Dizabilități, Fundația pentru Studiul Bolilor Rare și alte organizații caritabile au acorduri cu companiile de prelucrare. Și oamenii continuă să adune capace…

Este un mic gest zilnic care nu costă nimic, dar care schimbă foarte multe.

Silva Eminova