Palatul Vânturilor din India: are 950 de ferestre și nicio scară

India este o țară cu o cultură deosebită și cu o arhitectură uimitoare. Hawa Mahal sau Palatul Vânturilor se află în Jaipur, ținutul maharajahilor. Acesta a fost construit în secolul XVIII pentru femeile din haremul maharajahului Sawai Pratap Singh, care conducea în acea perioadă regiunea.

Palatul are o arhitectură unică, care menține aerul răcoros în încăpere și se deosebește de alte palate prin faptul că nu are scări.

Palatul Vânturilor își justifică denumirea prin prezența a sute de geamuri, care, deschise concomitent, crează curente de aer. Acesta este un sistem de ventilare bine gândit, care pare a fi destul de inovativ pentru acele timpuri. Astfel, chiar și când afară este arșiță, în interiorul palatului se crează o microclimă confortabilă. În total, palatul are peste 950 de geamuri.

Istoria acestui complex arhitectural este la fel de interesantă ca și designul său. Clădirea este contruită din piatră roză de nisip, datorită căreia a căpătat acest aspect atrăgător. Inițial acest palat a fost gândit ca un templu în cinstea zeului Krishna, ulterior însă, Sawai Pratap Singh s-a răzgândit și a decis că soțiile sale minunate vor trăi aici.

Numărul mare de ferestre a făcut așa încât soțiile maharajahului să poată privi ceea ce se întâmplă în stradă. Potrivit legendelor, acestea nu aveau voie să se arate străinilor, iar geamurile erau singura lor conexiune cu lumea exterioară.

Pe lângă sistemul unic de ventilare, Palatul Vânturilor mai are și alte trăsături nemaiîntâlnite: el nu are scări, așa cum suntem noi obișnuiți să le vedem. Clădirea are 5 etaje, iar deplasarea de la un nivel la altul are loc cu ajutorul unor treceri înclinate.