Totuși, căsătoriile se fac în cer…: O istorie de viață impresionantă

Toată lumea a auzit măcar o dată în viață de „Marşul nupţial” al lui Mendelssohn, dar nu toată lumea știe că în 1826 Felix Mendelssohn (la vremea aceea avea 17 ani) a scris acest marș ca acompaniament muzical al comediei A Midsummer Night’s Dream a lui William Shakespeare.

Dar nu despre asta e vorba…

Viitorul compozitor Felix Mendelssohn s-a născut în familia bancherului Abraham Mendelssohn. Bunicul compozitorului a fost faimosul filozof evreu Moses (Moise) Mendelssohn.

Moses Mendelssohn nu se distingea prin frumusețe. Era mic de statură și, în plus, era și cocoșat. Odată ajuns în casa unui negustor din Hamburg, i-a văzut frumoasa fiică pe nume Frumtier și s-a îndrăgostit de ea, dar fata nici nu voia să se uite la un tânăr atât de urât…

Înainte de a pleca, Moses și-a făcut curaj și a urcat în camera ei pentru a vorbi cu ea pentru ultima oară. Fata era foarte drăguță, dar faptul că nu s-a uitat niciodată la el l-a rănit pe Moses. Multă vreme nu a îndrăznit să înceapă o conversație, dar în cele din urmă a întrebat:

– Tu crezi că căsătoriile se fac în cer?

– Cred, a răspuns Frumtier, uitându-se în continuare la podea. – Dar tu?

– Și eu. Știi, acolo sus, în cer, de fiecare dată când se naște un băiat, Domnul decide cu cine se va căsători. Așa că, când m-am născut, mi-a indicat viitoarea mea mireasă și a adăugat: „Soția ta va fi o cocoșată”. Și atunci am țipat: „Doamne, miluiește! Cât de greu va fi pentru o femeie cocoșată să trăiască în lume! Mai bine dă-mi o cocoașă mie și lasă-mi soția să fie frumoasă!”

Frumtier s-a uitat în ochii lui și niște sentimente s-au trezit în inima sa. Ea i-a dat mâna lui Mendelssohn și a devenit soția lui credincioasă și iubitoare.