Tehnica cutiei cu nisip: Cum să-ți înțelegi adevăratele dorințe și probleme?

Uneori oamenii nu știu cu adevărat ce dorințe au sau sunt nesiguri că un lucru îi va face cu adevărat fericiți. Potrivit psihologilor, pentru asemenea cazuri există o tehnică excelentă de a lucra cu inconștientul.

În anumite momente, adulții se comportă la fel ca și copii. Dar știți cum lucrează psihologia unui copil? Deoarece, până la o anumită vârstă copii nu știu cum să-și exprime dorințele, psihologii folosesc joaca în nisip.

Fiecare dintre noi când a fost copil s-a jucat în nisip, cineva a făcut bulgări, cineva a construit castele sau un drum nisipos. Activitatea principală a copilului este joaca. Prin ea, el își arată și își pierde toate sentimentele și experiențele interioare. Paradoxal, cu adulții, tehnica funcționează la fel de bine. Într-o cutie cu nisip, chiar și cei mai sceptici adulți încep să își construiască propria lume, iar la final cu ajutorul unui psiholog, află lucruri surprinzătoare despre propria persoană.

O cutie cu nisip „psihologic” este o cutie realizată din lemn conform unor standarde. Partea interioară a nisipului este de culoare albastră. Și în procesul jocului se poate realiza cerul, marea, sau un râu. Neapărat, în această cutie sunt mai multe figurine, care reprezintă diferite sentimente și situații din viață.

Nisipul este împărțit în trei părți: trecut, prezent și viitor, iar psihologul interpretează starea, trăirile, sentimentele, temerile clientului după „lumea” care acesta o construiește.

Chiar dacă o persoană zice că nu poate construi nimic și el doar se joacă cu nisipul, acest fapt, de asemenea, oglindesc personalitatea omului.

Psihologul rus, Iulia Talentzeva, povestește câteva situații, în care a folosit tehnica cu nisip.

Primul caz: „Am uitat de el”

Natalia împreună cu soțul ei planificau un copil, deși făcuse și investigații, femeia se îndoia dacă era pregătită să devină mamă.

La o ședință cu psihologul, Natalia și-a construit propria viață în nisip. În cutie, ea a pus casa, pe ea și pe soțul ei, colegii de munca, prietenii, călătoriile și chiar banii, care erau reprezentați printr-o mulțime de pietricele colorate. Doar figura copilului lipsea. La întrebarea psihologului: „Natalia, unde este copilul? Dintr-o dată, ea surprinsă, spuse: Am uitat de el!”.

Acest lucru sugerează că Natalia, de fapt, nu este pregătită acum pentru un copil. Când Natalia s-a mai uitat o dată la cutia cu nisip, aceasta i-a spus psihologului: „Nici măcar nu m-am gândit să pun un copil acolo și în procesul creației eram atât de fericită de viața pe care o am și pe care am construit-o”.

Al doilea caz: „Această lume aparține unui păianjen mare”

Oleg nu știa ce vrea cu adevărat de la viață. Acesta a construit în cutia cu nisip o lume în care era locul de muncă, familia, prietenii și figurina unui păianjen mare.

La întrebarea specialistului dacă el este acest păianjen, el a spus că nu, dar acesta reprezintă un pericol în viața sa. Mai mult el a arătat figurina unui iepure și a spus că-l reprezintă, dar nu are loc în cutie pentru ea.

Astfel, specialistul a ajuns la concluzia că păianjenul o reprezenta pe mama acestuia, care era foarte severă și la insistența căreia, el și-a ales profesia, soția, locul de muncă. Doar după ce a găsit un loc și pentru „iepure”, ședințele la psiholog au adus rezultate.

Al treilea caz: „Să fie aproape, pentru mine e periculos”

Elena, care a venit la terapie pentru că avea o problemă în comunicarea cu cei din jur, și-a construit lumea în nisip și a pus figurina unui papagal și a unui lup, acestea erau cele mai bune prietene a femeii. Apoi a spus: „Este uimitor, aceștia sunt prietenii mei cei mai buni, îi cunosc de-o viață, dar din anumite motive nu vreau să-i pun aproape de mine. Alături de ei, nu mă simt confortabil.

„Care este relația ta cu acești prieteni?”, a întrebat-o psihologul, iar Elena a răspuns: „ne cunoaștem de mult timp, suntem apropiate, dar ele știu că în tinerețe am lucrat prostituată. Și mi-e teamă că îmi vor divulga vreodată secretul”.

Potrivit psihologilor această tehnică nu dă greși și este imposibil de înșelat. Intuitiv, omul „își construiește lumea” după propriile trăiri și temeri, niciodată nu va face acest lucru după o situație străină. Potrivit acestora, cutia cu nisip îi ajută pe oameni să treacă de anumite frici, sentimente negative sau dezamăgiri.