Povestea unei femei căreia soțul îi spunea mereu că „locul ei este la bucătărie”

Maria era cea mai mare dintre toți copiii familiei. Aceasta nu prea avea timp de școală, pentru că părinții mereu o puneau să aibă grijă de cele două surori mai mici. Așa că, Maria a absolvit gimnaziul și a mers la lucru. Liniștită și modestă de fire, se îndrăgosti-se de Arsenie, un băiat, care trăia în blocul vecin.

Căsătorindu-se cu ea, acesta se comporta de parcă i-a făcut o favoare. Maria nu se supăra pe această atitudine, de fapt i se părea un comportament obișnuit de la un băiat deștept pentru o simplă lucrătoare în construcții.

Cu anii, soțul se comporta de parcă era superior soției, mereu o ofensa și îi spunea că locul ei e la bucătărie. Maria își accepta cu blândețe soțul și încerca din toate puterile să țină casa curată, să facă mâncare gustoasă și să aibă grijă de copii.

Dar soțul ei, pentru fiecare lucru mic, își arăta nemulțumirea: că pus ciorapii într-un loc nepotrivit, că a uitat să cumpere un sos, că nu i-a călcat cămașa potrivită.

Într-o zi, Maria s-a întâlnit la piață cu o cerșetoare, care îi cerea insistent bani. Femeii i s-a făcut milă și i-a dat 100 de lei, doar că aceasta i-a furat Mariei portmoneul cu toți banii. La cele auzite, soțul Mariei a maltratat-o, iar apoi au divorțat.

După divorț, Maria s-a recăsătorit. Noul soț avea un serviciu plătit și i-a spus Mariei să se elibereze, să stea acasă și să aibă grijă de gospodărie. Deși, aceasta a mai încercat de câteva ori să meargă la serviciu, soțul i-a interzis acest lucru.

Soțul Mariei ieșea singur în oraș și mereu îi spunea că în cercul său, prietenii sunt inteligenți, iar ea nu va avea despre ce discuta cu ei.

Anii treceau, iar Maria nu a mai făcut studii și nici experiență de lucru nu avea. Soțul se îndepărta din ce în ce mai mult de ea, iar într-o zi i-a spus că divorțează, pentru că și-a găsit o altă iubire.

Din lipsă de bani, Maria s-a angajat ca servitoare. Deși îi era greu, femeia a decis să facă tot posibilul ca să-și crească și să-și întrețină copiii.

Maria a trecut peste depresie, datorită pasiunii pe care o avea – gătitul. Într-o zi, aceasta și-a invitat vecina la un tort. Vecina femeii a rămas atât de surprinsă de tortul gustos, încât a invitat-o pe Maria să o ajute la pregătirea unei mese de sărbătoare. Vestea, că Maria gătește bucate foarte gustoase, s-a răspândit repede. Vecinii o rugau să le pregătească mesele la diverse sărbători și să le facă bucate la comandă, contra plată.

Într-o zi, ieșind din casă cu un pachet greu cu alimente, l-a rugat pe un vecin să o ajute.

O lună mai târziu, pensionarul Nicolai și Maria s-au căsătorit. Bărbatul i-a spus că o iubește de mult, dar se temea că nu va fi acceptat din cauza diferenței de vârsta, care era de aproape 20 de ani. Bărbatul o ține pe Maria pe palme, iar femeia înflorește datorită dragostei și a succesului, care îl are datorită clienților, pentru care le prepară bucate gustoase.