„Oare noi singure naștem și educăm asemenea bărbați?”- O întâmplare în autobuz!

În oraș plouă, ambuteiaje, autobuzul e plin. Pe scaunul din față (pentru pasagerii cu copii sau pentru cei cu handicap) stă o femeie în vârstă și un bărbat. Mai exact, nu e clar e un bărbat sau un tânăr, are o barbă roșcată, o căciulă lăsată până la nas, căști în urechi, în mână telefonul.

Fiul meu are 4 ani, este un băiețel îndrăzneț și vorbăreț. El îi zice tare: „Nene, îmi dai voie să mă așez, te rog!” Nenea zâmbește și își scufundă și mai mult capul în scurtă, uitându-se în telefon. Am privit în jur în autobuz.

Șase sau șapte bărbați stau tot așa cu căști în urechi și toți ca unul nu-și iau ochii de la telefon. Mi-au provocat așa un dezgust…

Stau femeile cu genți și sacoșe, în scurte ude și cu umbrele în mâini, vin de la serviciu și care, ajungând acasă nu se vor trânti pe canapea, ci vor sta în fața aragazului, pentru a-și hrăni „bărboșii” lor, apoi vor strânge din urma lor și vor spăla vesela, le vor călca cămășile. Pe picioarele obosite.

Nu aveam dispoziția de a intra în dispute în autobuz, căci aceste adevăruri ar trebui transmise cu laptele matern.

Îmi doream să-l apuc pe unul din ei de bărbiță și să-l privesc în ochi, posibil, voi reuși să văd unele rămășițe de bărbat în acea privire plictisită de lumina ecranului telefonic.

Oare noi singure dăm naștere și educăm asemenea nesimțiți? Desigur, el așa s-a așezat confortabil pe un scaun la geam, și-a scos telefonul, dar am apărut eu cu copilul meu sau o femeie însărcinată sau o bătrână nefericită. Dar fundul lui deja s-a încălzit așa binișor pe scaun încât ar fi păcat să se ridice!

Așa și merg în rânduri ordonate – bărboși, cu gleznele goale în adidași, în pantaloni strâmți, cu telefoanele în mână. Cum să-i iubești? Cum să te mândrești cu ei? Fiul meu mai mare are 27 de ani. El nu se jenează să ajute o bătrână în stradă sau să ofere cuiva locul în transport…

Și pe cel mic îl educăm la fel. Pentru ca să mai rămână o speranță, că nu toți sunt nesimțiți. Copilului meu i-a oferit locul o fată din autobuz.