
NOI reacționăm la insulte în moduri diferite. În 90% din cazuri, cel insultat vrea să pedepsească, să se răzbune. Restul 10% dintre oameni știu să accepte o lovitură, iar resentimentele nu le provoacă negativitate.
Persoana care ne-a jignit, a venit la noi cu această dorință. Și aici nu trebuie să fluturați pumnii, ci să vă așezați și să vă gândiți – de ce s-a întâmplat acest lucru și cum ar fi putut să fie prevenită această situație.
Adevărat, nu toți ne putem supune brainstormingului și gândirii în aceste momente. Este mai ușor pentru mulți oameni să arunce blesteme sau să se îmbete. Unul dintre prietenii mei a venit cu o soluție: țipă într-o pernă. El spune că devine mai ușor.
Un alt prieten și-a propus odată să se răzbune și a mers să citească un forum despre cum să o facă. Și a găsit ceea ce căuta. Femei și bărbați au scris mii de informații pe internet, despre cât de inteligent poți face trucuri murdare unei persoane care te-a jignit.
A fost o priveliște îngrozitoare. În primul rând, această persoană a fost iubită ieri. Doar cei mai apropiați oameni ne pot răni. Și azi este deja urâtă din toată inima.
În al doilea rând, o colecție de modalități scrise pe internet despre cum să faci rău și cum să aranjezi asta, arăta ca o groapă împuțită de sfaturi proaste. Citiți și gândiți-vă: ce fac eu în acest sector de oameni jigniți? Chiar arăt la fel de prost și dezgustător din exterior ca și ei?
Un alt prieten de-al meu merge în direcția opusă. Dacă era jignit, rănit în ceva, se concentra imediat pe ceva bun. Și „bătea” răul, ca în cărți, cu fapte bune. Pentru un rău – trei fapte nobile. A săpat o grădină pentru o bătrânică, a cules cireșe și a spălat ferestrele.
Aceasta este o modalitate excelentă de a vă distrage atenția de la gândurile neplăcute și de a asculta cuvintele calde de recunoștință de la ceilalți. Și se pare că în această viață, binele este întotdeauna învingător. Și răul va fi pedepsit mai devreme sau mai târziu.
Resentimentul, ca un virus, ne lovește cu o viteză fulgerătoare. Resentimentul este toxic, nu îl poți păstra în tine. Pentru că dacă-l păstrezi, îi va arde pe cei apropiați.
Prin urmare, sarcina noastră este să oprim răspândirea lui cât mai repede posibil, să îl sugrumăm, să îl stingem ca pe un foc. Altfel, sub influența resentimentelor, vei spune cuvinte rele celor care nu merită…
În jurnalul personal al lui Lev Tolstoi există o învățătură înțeleaptă despre cum să faceți față resentimentelor:
„Aseară mă gândeam la vechea mea rețetă triplă împotriva durerii și resentimentelor:
1) gândiți-vă cât de lipsit de importanță va fi peste 10, 20 de ani, cum acum a devenit lipsit de importanță ceea ce te chinuia acum 10, 20 de ani;
2) amintește-ți ce ai făcut tu, amintește-ți lucruri care sunt mai bune decât cele care te-au supărat.
3) gândește-te la ce ar putea fi de o sută de ori mai rău.”
Lev Nikolaevici Tolstoi, 20 noiembrie 1897