„Grasă, proastă și nebună” așa și-a descris un mare scriitor soția. Reacția ei te va face să aplauzi

Romancierul englez, Charles Dickens, își critica mereu soția pentru că era grasă. Scriitorului nu-i plăcea că aceasta mânca prea mult și nesănătos, că mereu stătea întinsă pe canapea, că era cam proastă, că nu le acorda copiilor atenție și că era dezechilibrată emoțional: mereu era geloasă și plângea fără motiv. Marele scriitor a scris toate aceste critici într-o scrisoare publică, pe care au citit-o majoritatea locuitorilor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

După acea scrisoare mereu m-am gândit că nu ai cum să nu adaugi 12 kilograme după ce ai născut 10 copii. După ce și-a îngropat 3 dintre copii, desigur că nu avea putere și nici dorință să se scoale din pat. Și cum să fii mereu bine dispusă, când trebuie să faci mâncare, să hrănești și să strângi după copii, soț și oaspeți… Orice femeie ar fi geloasă și ar plânge dacă din greșeală acasă ar fi fost livrată o brățară cumpărată de soț pentru o tânără actriță…

Iată de ce această soție grasă, proastă și nebună, s-a ridicat într-o zi de pe pat, și-a luat o pălărie și a plecat de acasă pentru totdeauna. Pentru ca să nu mai fi umilită, să nu mai fie criticată și pentru ca nimeni să nu-i mai citească jurnalele personale. Așa și a trăit toată viața singură, pentru că marele scriitor i-a interzis să-și vadă copiii.

Când a murit Charles Dickens, fosta soție a cerut doar ca să-i fie publicate scrisorile pe care i le adresa geniul în tinerețea sa, să vadă toți cât de mult a iubit-o, cum o presăra cu complimente și cât de suplă, veselă și fascinantă era.

Ne critică oamenii cărora nu placem și care vor să scape de noi, dar nici ei nu recunosc acest lucru pentru ei înșiși. Și este mai bine să vă luați o pălărie și să plecați, decât să strângeți venin din partea celor care vă critică – la fel cum a făcut și această femeie curajoasă și nobilă…