Nu și-a trăit propria viață … fiecare femeie trebuie să citească asta!

Apoi vor spune că trebuie să slăbiți. Apoi – că trebuie să te miști mai energic și să te distrezi mai mult! Mai optimist. Și să nu vă plângeți. Să schimbați frezura. Să citiți o carte la modă sau să priviți un film de auto-dezvoltare. Iar după ce vei slăbi, vei schimba frezura, vei îmbrăca alte haine și vei începe să zâmbești optimist, vor spune că ești prea bătrână. Și ce facem atunci?

Așa îi zicea un soț soției sale, cu care a trăit 25 de ani. Când ea, într-un costum sport la modă, mergea cu el în călătorii dificile, cu un rucsac greu în spate. Toată viața ei făcea eforturi să slăbească, mergea la sport și își făcea tunsori noi, așa cum îi plăcea soțului. Și privea filme care îi plăceau lui. Citea cărți recomandate de el. Iar în vacanță plutea pe râuri și urca munți.

Și seara, în jurul focului, alungând țânțarii, cânta cântece bărbătești sun acordul chitării. Soțul iubea să-și petreacă vacanța anume așa. Iar soția făcea tot ce-i plăcea lui. Asculta critica. Se străduia. Iar apoi el s-a înfuriat că ea merge prea încet cu rucsacul. Și a spus: ești prea bătrână!

Și ce să faci cu astfel de critici? Nu mai este vorba de greutate sau coafură. Nu este un film nou de privit despre conștiința cosmică. Cincizeci și cinci de ani nu ai unde să-i ascunzi. Și devine greu să urci munți cu un rucsac în spate, cântând cântece … Timp de un sfert de secol, o persoană a făcut tot ce a vrut cealaltă persoană – de dragul căsătoriei. Pentru a fi iubit. Pentru înțelegere!

Apoi, soțul ei, cu pași largi și rapizi, se îndepărta mult. Ea stătea pe rucsac și plângea – era foarte obosită. Era lipsită de optimism. Pentru că nu trăia așa cum dorea: se înfometa, transpira în săli de sport, rătăcea prin taiga și se târa prin munți în vacanță.

Dar își dorea ceva cu totul diferit: seri liniștite la mare, plăcințele pe care să le facă chiar ea, melodrame de privit, păr lung, tolăneală pe canapea cu o carte în mâini, vizite la teatru într-o rochie frumoasă …

Ea nu și-a trăit viața proprie. Ea făcea ceea ce-i plăcea soțului pentru că nu voia să-l piardă! Iar el o numea  bătrână și o lăsa în pădure pentru că mergea prea încet.

Femeia a ajuns la tren, a aruncat rucsacul în pădure și s-a îndreptat spre casă…

Ea a scăpat. Dar foarte multe femei încă nu și fac ceea ce de fapt doresc alții. În zadar…