Lecții de parenting: 7 Povestioare interesante despre părinți și copii!

Să fii părinte este o muncă destul de dificilă. Uneori este deosebit de greu să-ți păstreazi autocontrolul, să evaluezi corect situația și, în ciuda emoțiilor care te copleșesc, să găsești puterea de a vorbi calm cu copilul și de a-i explica clar ce e bine și ce e rău. Căci aceasta este una dintre componentele principale ale unei educații adecvate.

Noi admirăm lecțiile non-banale și exemplele de comportament decent ale părinților care au găsit cheia comunicării reușite cu copiii lor. Prin urmare, am decis să vă împărtășim câteva dintre aceste exemple!

Nu demult, am fost martor la o scenă în care un copil de vreo 5 ani a stricat o oglindă într-un magazin. Părinții s-au așezat în fața lui și au început să discute calm, cum ar putea să soluționeze situația. Mama a sugerat să ceară o mătură și să adune împreună cioburile. Însuși copilul – ca tatăl să plătească și să nu-i cumpere patine, din cauza acestor cheltuieli neprevăzute. Vânzătorii, ca și mine, stăteau îngroziți, urmărind ce o să se întâmple și nimeni nu îndrăznea să intervină. La naiba, totul e atât de simplu! Trei oameni au întâmpinat o problemă și împreună, susținându-se reciproc, o rezolvă. Așa ar trebui să fie întotdeauna!

***

Când eram copil, părinții mi-au permis să fac multe greșeli financiare. Pierderile la acea vreme, bineînțeles, nu puteau fi prea mari, dar rezultatul a meritat. Le sunt recunoscător pentru această experiență, deoarece acum îmi controlez cu atenție finanțele.

***

Foarte mult timp m-am simțit ca o umbră a surorii mele. Toți profesorii erau încântați de abilitățile ei și se așteptau să fiu la fel. Involuntar, încercam să o imit și să țin piept așteptărilor, simțind o presiune groaznică. Observând acest lucru, mama mi-a spus: „Nu te compara cu sora ta sau cu oricine altcineva. Ambele sunteți uimitoare în felul său.” Doar aceste cuvinte m-au putut elibera din acele lanțuri și, după ceva timp, mi-am dat seama că sunt o persoană cu calitățile mele unice, care mă fac să fiu și eu un om bun.

***

Când eram mic, vecinii noștri au trecut printr-un divorț dificil. Acest lucru nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că îi auzeam destul de des cum se ceartă și mai nu se bat în casă. Într-o seară, am văzut cum părinții mei discutau ceva intens la bucătărie, apoi s-au ridicat și s-au îmbrățișat. Eu le-am zis: „Sper că nu veți fi niciodată ca vecinii noștri!”, la care tatăl meu a zâmbit și mi-a spus: „Noi nu strigăm, noi discutăm. Noi nu ne certăm, doar nu suntem de acord unul cu altul și căutăm compromisuri care să se potrivească pentru ambii.” Am reținut aceste cuvinte pe viață și cred, că tocmai aceasta mă ajută acum să construiesc relații armonioase.

***

În școală aveam o prietenă, de care mă plângeam adesea mamei mele. O iubeam, dar ea de multe ori proceda urât cu mine, mă lăsa și pleca, preferând pe altcineva, apoi se întorcea din nou. Dar odată a refuzat pentru totdeauna să îmi fie prietenă. Ajuns acasă, am izbucnit în lacrimi și i-am povestit mamei, la care ea mi-a spus o frază pe care nu o să o uit niciodată: „Viața ta este ca un autobuz – oamenii vin și pleacă. Unii rămân pentru totdeauna. Alții doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dar, uneori vor fi și cei, pe care trebuie să-i alungi singur.”

***

Principalul sfat, care m-a făcut să fiu cine sunt, mi l-a spus tatăl meu, într-o formulare interesantă: „Dacă nu ești cel mai prost muzician din trupă, găsește o trupă mai bună!” Cu alte cuvinte, ieși din zona ta de confort și încearcă să te regăsești într-un mediu, în care să devii mai bun pentru a supraviețui.

***

Într-o dimineață, când eram mai mic, am avut o ceartă cu mama din cauza unor fleacuri. Am tăcut tot drumul spre școală. Dar, când am ajuns, ea mi-a spus la revedere și că mă iubește. Dar eu i-am spus că o urăsc. Ciudat, dar mama nu s-a supărat și mi-a răspuns calm: „Nu spune asta. Ce-ar fi dacă se întâmplă vreun accident și este ultima oară când mă vezi? Nu cred, că ai vrea ca aceste cuvinte să fie ultimele pe care mi le spui.” Până în prezent, încerc să nu mă despart niciodată de oameni în relații proaste. Nu știi niciodată când vezi pe cineva pentru ultima oară.