Încălțămintea care te va face să plângi. Istoria cutremurătoare a pantofilor de pe malul Dunării

Timp de 14 ani, pe malul Dunării, în Budapesta, chiar lângă clădirea Parlamentului, se află 60 de pantofi vechi, ruginiți, făcuți din fier și prinși de digul de piatră. Acest monument a fost creat în memoria victimelor Holocaustului.

Budapesta a reușit să evite executarea în masă a evreilor până în 1944 – 1945, când la guvernare a venit Partidului Crucilor cu Săgeți. Membrii acestui partid susțineau opiniile nazismului, în special privind distrugerea națiunii evreiești.

Astfel, în 1944, au început deportările masive ale evreilor în lagărele de concentrare din Germania, iar în schimb Hitler susținea partidul de la guvernare.

Adesea evreii erau aduși din toată țara pe malul Dunării și erau descălțați de încălțăminte, urcați în bărci și duși într-o direcție necunoscută. Alteori, acești oameni erau împușcați chiar pe baraj, iar trupurile neînsuflețite erau aruncate în râu.

Pantofii pe care le lăsau victimele erau dați fie naziștilor nevoiași, fie erau vânduți. Pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, încălțămintea era la mare căutare.

În doar cinci luni de guvernare a Partidului Crucilor cu Săgeți, aproximativ 10 mii de oameni au fost uciși în Ungaria și peste 80 de mii au fost trimiși în lagărele de concentrare.

Cunoscută sub numele „Pantofii de pe malul Dunării”, sculptura a fost gândită de regizorul de film, Can Togay, și sculptată de Gyula Pauer. Pantofii sunt copii exacte ale încălțămintei pentru bărbați, pentru femei și pentru copii, purtată în anii 1940 -1945.

Alături de acest monument se află și o placă comemorativă pe care scrie, în trei limbi: „În memoria victimelor ucise pe malul Dunării de către milițienii Partidului Crucilor cu Săgeţi în 1944-1945. Ridicat la 16 aprilie 2005.”

În prezent, acest monument reprezintă unul dintre cele mai emoționante memoriale ale Holocaustului din Budapesta, Ungaria. Oamenii care vizitează orașul, aprind lumânări și lasă flori la monument.