Fiica genială a unui călău. Cunoaște-o pe Madame Tussauds și figurile de ceară

Cu siguranță ai auzit despre renumitul muzeu al figurilor de ceară „Madame Tussauds”. Aici se găsesc toate celebritățile lumii, iar istoria fondatoarei muzeului care i-a luat numele este terifiantă și impresionantă în același timp.

Madame Tussauds a evitat să scrie în memoriile sale că era fiică de călău. Atunci când tatăl său a murit, mama sa, și ea din dinastie de călăi, (în acele vremuri oamenii cu această profesie se căsătoreau doar în acest cerc restrâns) și-a luat fiica și s-a mutat în alt oraș. Văduva care a decis să scape de povara neamului său a luat-o pe mica Marie, a venit la Berna, unde n-o cunoștea nimeni, și s-a angajat ca servitoare în casa unui medic și anatomist, pe nume Curtis.

Curtis i-a interzis micuței Marie să intre în una dintre camere, unde acesta se încuia și petrecea o mare parte din timp. Într-o seară doctorul a uita să încuie ușa…

Curioasă, Marie a intrat și a văzut pe masă mâini, picioare, capete și inimi omenești. Mirosea puternic a ceară. Curtis a rămas neclintit cu capul cuiva în mâini ( era capul Ducelui de Orleans). Fetița s-a apropiat și în loc să țipe îngrozită, a început să râdă cu poftă.
În anul 1777, Marie a realizat prima sa figură de ceară, a lui Voltaire. Curtis a fost șocat de talentul fetei de a reda caracterul și dispoziția filosofului. Când Curtis a înțeles că nu mai are ce s-o învețe, aceasta și-a deschis propriul atelier. Ea a fost, probabil, prima franțuzoaică care a obținut independență financiară datorită propriului talent. La numai 17 ani, aceasta a fost invitată la Versailles ca să-i ofere surorii lui Ludovic al XVI-lea lecții de artă.

În perioada Revoluției Franceze, aceasta a fost angajată să realizeze figuri ale membrilor familiei regale, executați cu ghilotina.

Dar în scurt timp este interzisă expunerea copiilor din ceară a persoanelor decedate și Marie, care la acel moment era deja căsătorită și avea doi copii, s-a mutat la Londra.

Tot ce a reușit să ia au fost figura lui Ludovic și capul Mariei Antoineta.

Deși nu știa să vorbească engleza, împreună cu figurile sale, încărcate în caretă a început să meargă prin toată Marea Britanie, însoțită de feciori. Creația sa i-a adus un succes neașteptat.

În anul 1850, Madame Tussauds și-a făcut propria figură din ceară și a decedat.