Fată, femeie sau bunicuță: cine să te consideri la 40 de ani

Țin minte foarte bine cum bunica îi spunea mamei „la 35 de ani, cu doi copii, este indecent să porți haine de mărimea 44” sau „ culorile prea aprinse nu sunt pentru tine…” Cred că ea a făcut parte din ultima generație care știa exact ce e corect, decent și potrivit să faci la o anumită vârstă.

Pe atunci femeile se căsătoreau imediat după 18 ani, cu un băiat „dintr-o familie bună” și cu un singur scop: să trăiască o viață, să facă copii și să-i crească. În mod tradițional, femeia avea grijă de gospodărie, avea studii inferioare sau în genere nu avea studii și de aceea a se căsători „reușit” însemna pe atunci o viață îndestulată și uneori interesantă.

Trebuiau să se mărite cât mai repede, pentru că nu erau produse cosmetice care să le întinerească și pentru că după statistică, bărbați erau mult mai puțini. Dacă nu reușeai până la 30, rămâneai fată bătrână.

Își dedicau viața familiei, la 45 de ani survenea menopauza, mai urma o mică perioadă în care femeia arăta relativ bine, după care se transformau în băbuțe la pensie.

De atunci însă, lucrurile s-au schimbat.

Bunicuțe sau fetițe?

O mare parte din semenii mei au fost crescuți de mame divorțate. Istoriile erau diferite: la unii nu se potriveau caracterele, cineva a decis că singură e mai bine, altcineva a devenit fericită în a doua căsătorie. Acum însă femeile nu mai lucrau doar în gospodărie, aveau o facultate sau chiar două. Astfel căsătoria a fost amânată după terminarea studiilor și cu asta s-au schimbat și celelalte.

Cred că odată cu generația mamei avem ceea ce avem acum. Au dispărut regulile stricte, diferența dintre stilurile pe vârste a devenit mai puțin vizibilă. Acum poți vedea femei de 50 de ani care se îmbracă ca fetele de 18 și nu e nicio problemă.

Dar nu asta îmi provoacă admirația. Le admir și le invidiez un pic pentru voință pe femeile trecute de 40, pe chipul și corpul cărora se citește: sală de sport, alimentație corectă, proceduri cosmetologice, masaj ș.a.

Sunt femeile care vor să îmbătrânească frumos, care nu vor fi niciodată „babe”, ele vor fi mereu Doamne.