Fapt istoric: Cum germanii au fost învățați să păstreze curățenia

Cu toții ne plângem de gunoiul din stradă, din păduri și de pe marginea drumului. Dar, de fapt, facem puține lucruri pentru a scăpa de mizeria din jurul nostru. În Germania, încă în secolul al XV-lea, a fost inventat „o lege” efectivă care i-a învățat pe oameni să facă și să păstreze curățenia.

Ordinea în Germania, și mai ales în regiunea Șvabia, nu era un lucru „înnăscut”, ci mai degrabă unul obligatoriu.

Mult timp, germanii au aruncat gunoiul, cenușa, resturile de la mâncare sau animalele moarte chiar peste gard sau le lăsau în jurul casei lor. Ca rezultat, aveau condiții nesanitare, o mulțime de maladii, iar apa și aerul erau foarte poluate.

În secolul al XV-lea, Ducele de Württemberg a emis un decret prin care a îndemnat oamenii să ducă gunoiul la periferia satelor și orașului. Bineînțeles, germanii nu au făcut acest lucru, mai ales pentru că era imposibil să fie verificați.

Apoi, Ducele a emis un nou decret, care a dat rezultate uimitoare. Esența decretului era: „dacă ați observat că vecinul vostru nu a dus gunoiul de lângă casă câteva săptămâni și nu ați informat autoritățile, veți fi bătuți ambii. Dacă însă veți denunța vecinii,veți primi o parte din pământurile acestora”.

Drept urmare, în fiecare sâmbătă germanii își făceau curățenie în casă și în curte, temându-se că vor fi maltratați și vor rămâne fără pământ.

Pe de o parte, astfel de metode pot fi considerate drept constrângere și violență împotriva oamenilor, iar pe de altă parte șvabii și-au adus în ordine ideală casele, iar regiunea Șvabia a devenit parte a patrimoniului cultural.