Ea a plătit cel mai mare preț, mai mult decât orice adult ar putea plăti, a dat tot ce avea.

Un vânzător stătea în spatele tejghelei magazinului și privea absent pe stradă. O fetiță a venit la magazin și a rămas blocată la vitrină. Când a găsit ce căuta, îi străluceau ochii cu încântare. A intrat în magazin și a cerut să i se arate mărgelele din turcoaz.

– Vreau să cumpăr aceste mărgele pentru sora mea. Aveți o cutie frumoasă pentru el? a întrebat fata.
Vânzătorul se uită neclintit la fată și a întrebat:
– Câți bani aveți?
Fata a scos din buzunar o batistă, a desfăcut-o și a turnat o mână de monede pe tejghea. Cu speranță a întrebat:
– Este suficient?
Erau doar câteva monede. Dar fata cu inspirație a continuat:
– Vreau să-i fac un cadou surorii mele mai mari. Mama a murit mult timp în urmă, și de atunci numai ea are grijă de noi. Nu are timp pentru ea însăși. Astăzi este ziua ei de naștere și sunt sigură că va fi fericită să primească astfel de mărgele, se potrivesc perfect cu culoarea ochilor ei.

Omul a luat mărgelele, a adus o cutie frumoasă, le-a pus în ea, a învelit-o cu o panglică.
– Ține! i-a spus fetei.

Fata a ieșit din magazin și se grăbea să se întoarcă acasă. La sfârșitul zilei de lucru, o frumoasă tânără a trecut pragul aceluiași magazin. Proprietarul magazinului a remarcat imediat o asemănare ușoară cu fetița care a cumpărat mărgelele din turcoaz. Ea a scos din geantă cutia frumoasă și a pus-o pe tejghea.

– Acest colier a fost cumpărat de aici? Cât costă?
– Ah! – a exclamat proprietarul, – prețul oricărui bun din magazinul meu este întotdeauna un acord confidențial între mine și cumpărător.

Fata a spus:
— Dar sora mea avea doar câteva monede. Mărgelele sunt din turcoaz real? Ar trebui să fie foarte scumpe. Este prea scump pentru noi.

Omul s-a apropiat de tejghea, a luat mărgelele, cu sensibilitate si căldură, le-a pus în cutie, i le-a înmânat tinerei înapoi si a spus:
– A plătit cel mai mare preț … Mai mult decât orice adult ar putea plăti, ea a dat tot ce avea.

Tăcerea umpluse magazinul mic și două lacrimi se rostogoli pe fața tinerei.