Există prânzul în viața unui profesor?

Viața unui profesor se desfășoară într-un ritm nebun. Prima jumătate a zilei este preocupat de lecții, adunări. A doua jumătate a zilei o petrece la ore suplimentare, verificarea caietelor și pregătirea pentru a doua zi. Seara, deseori continuă verificarea caietelor, dar se adaugă apelurile de la părinți, adesea îndrumări și alte aspecte.

Profesorul are timp să ia masa?
Cu un astfel de program, profesorul trebuie să se supună, fie să ia mai puține ore sau să părăsească școala cu totul. Recent, am scris despre bolile cu care se confruntă profesorii. Și nu este surprinzător faptul că bolile tractului gastro-intestinal se află în partea de sus a listei.

Din toate acestea, se ridică întrebarea: Când ia masa profesorul? La pauza de 10 minute?  În timpul unei posibile “ferestre” între lecții? Dar “fereastra” nu este în fiecare zi.

În timp ce copiii și-au strâns lucrurile după lecție și au mers în liniște la prânz în cantină, profesorul trebuie să aranjeze lucrurile înainte de următoarea lecție, să ștergă tabla (în cazul în care elevii nu au făcut-o), să pornească prezentarea, să pregătească caietele  elevilor, să rezolve problemele elevilor săi ce îi coordonează ca diriginte.

Rămâne un pic de timp, iar masa de prânz vine repede. Uneori profesorii nu mănâncă până la sfârșit, pentru că sună clopotul pentru următoarea lecție și nu vrea să întârzie.

Se pare că mănâncă rapid, la pauză bea un ceai, toate le face repede, fără să mănânce cum se cuvine.

Cred că fiecare persoană dorește să petreacă cel puțin o jumătate de oră la prânz, luând în siguranță masa. Dar profesorul este lipsit de acest lucru, cât de trist nu ar fi.

M-am reținut, nu am luat prânzul.
“Mă duc la masă după a 5-a lecție, așa că cer copiilor la această pauză să nu-și dea datoriile. Se întâmplă adesea să uit complet de prânz, iar școala funcționează într-o singură tură, după a 6-a lecție cantina nu funcționează. Rămâne să mănânc acasă și prânzul și cina. Știm cu toții că pauzele mari între mese nu ne fac bine.

Cred că după lecții ar fi mulți doritori să ia prânzul, cel puțin profesorii care rămân la școală până la orele 16, 17, 18. Dar nu avem asemenea onoruri .”

Profesorul are masa de prânz? Probabil că are, în cazul dacă poate să-și găsească pentru aceasta timp sau poate lua masa cu viteza luminii.