Ce secrete ascund bogătașii? Dezvăluirile șocante ale menajerei despre viața elitei

Aproape nimeni nu le observă pe menajere, bogații le percep doar ca pe niște „roboți” care vin la casele lor, își fac treaba și dispar. Cu toate acestea, ele sunt ochii și urechile casei. Prin urmare, menajerele știu despre viața angajatorilor lor chiar mai mult decât rudele lor apropiate.

În vara lui 2010, Stephanie Land și-a întâlnit noul angajator. O fată ambițioasă și talentată care visează să devină scriitoare, Stephanie Land trecea prin momente grele. La 20 de ani, ea își creștea copilul de una singură, iar pentru a-i asigura tot de ce are nevoie, s-a angajat ca menajeră în statul Washington.

Nu a vorbit aproape niciodată cu angajatorii ei. Stephanie chiar a învățat multe despre acești oameni – chiar mai mult decât și-ar dori. Ea a șters praful de pe rafturile fotografiilor, cufundându-se treptat în tragediile trecutului, dificultățile financiare și secretele familiale.

Munca lui Stephanie a fost destul de monotonă, așa că fata relua adesea unele evenimente și detalii din viața angajatorilor săi. „A fost o modalitate de a mă distra într-o slujbă plictisitoare în care mă simțeam singură, spune ea. – Desigur, am început să mă gândesc mult la acești oameni”.

În capul ei, Stephanie a venit cu porecle pentru conacele în care a lucrat și pentru oamenii care locuiau în ele. Dar nimeni nu o putea fermeca mai mult decât gospodina de vârstă mijlocie, care locuia cu soțul ei, magnatul construcțiilor, într-un conac de lângă un teren de golf. Totul în viața acestei femei a fost perfect.

La parter era o fotografie a ei cu Tiger Woods (jucătoare de golf americană, câștigătoare de 15 ori la turneul major – MS). Ea purta un set de cămașă și pantaloni scurți la modă – „uniforma” neoficială a elitei cluburilor country americane, a remarcat Stephanie. Mobilierul din casă era elegant, modern și, desigur, impecabil de curat.

Într-o zi, fata a găsit în dulap un cardigan de cașmir maro deschis, care aparținea gazdei. Lui Stephanie i-a plăcut atât de mult încât nu a putut rezista și l-a probat. Admirându-se în oglindă, și-a imaginat că trăiește frumoasa viață a acestei femei.

Cu toate acestea, gazda avea un mic secret. Mai întâi, menajera a găsit urme de cenușă de țigară lângă casă și apoi a văzut o scrumieră în spatele chiuvetei din bucătărie. O scrumieră perfect curată, spălată cu grijă până la strălucire. Dar țigările în sine, Stephanie nu le-a văzut nicăieri, până în ziua în care a decis să iasă din casă și să meargă în garaj. Acolo a dat de un congelator, iar odată ce l-a deschis, a găsit un pachet de țigări fine de o marcă prestigioasă.

„Mi-am imaginat cum ea, sprijinindu-și bărbia pe mână, fumează o țigară… Apoi se ridică, își îndreaptă puțin părul și scutură cenușa din scrumieră, apoi o șterge bine”, își amintește Stephanie. „Am fost fascinat de tot secretul construit în jurul acestui proces. Cantitatea de energie pe care a pus-o această femeie pentru a continua să-și mențină iluzia vieții sale”.

Memoriile lui Stephanie Land, publicate în 2019, au devenit un bestseller, și i-au făcut pe mulți angajatori să se întrebe oare cât adevăr cunosc menajerele despre ei.

Aproximativ 10 companii de producție s-au interesat de cartea lui Stephanie. La final, Netflix a cumpărat drepturile pentru adaptarea filmului, iar în toamna lui 2021 a apărut serialul “Menajera”, bazat pe viața lui Stephanie Land. Rolul principal a fost jucat de Margaret Qualley, cunoscută telespectatorilor pentru Once Upon a Time in Hollywood de Tarantino.

Stephanie speră sincer că serialul va putea arăta viața reală a personalului de serviciu – acel grup de oameni care fac munca grea de zi cu zi, dar rămân „invizibili”. „Știu doar cât de mult este subestimată o astfel de muncă”, explică Stephanie.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte menajere, Stephanie a crescut într-o familie de clasă mijlocie din Alaska. După ce a împlinit majoratul, s-a angajat într-o cafenea. Totuși, în realitate, Stephanie a visat să devină într-o zi o scriitoare celebră.

A rămas brusc însărcinată și relația ei cu iubitul ei a început să se distorsioneze. I-a cerut să facă avort. Când Stephanie a refuzat să facă asta, totul s-a terminat cu scandaluri și uși doborâte. Tânăra și-a dat seama că nu poate continua așa și a decis să pună capăt relației. A născut un copil, și-a împachetat lucrurile și a părăsit casa iubitului ei. Așa că a ajuns pe stradă.

Pentru a supraviețui, era dispusă să-și asume orice slujbă. Stephanie și-a amintit de nedumerirea cu care s-a uitat la ea directorul firmei de curățenie, unde a venit la un interviu cu CV-ul ei. Cu toate acestea, fata a primit slujba.

În fiecare dimineață, Stephanie își ducea copilul la grădiniță, după care urca într-un Subaru vechi și pleca spre Insula Camano (lângă Seattle), unde a făcut curățenie până târziu în casele celor bogați. I-a fost greu nu doar psihic, ci și fizic (din cauza scoliozei, de care suferea Stephanie încă din copilărie).

„Casa Tristă” era printre primele locuri unde a lucrat tânăra. Acolo locuia un bolnav de 70 de ani care își pierduse soția și fiul. A ținut urne cu cenușa celor dragi în propria sa baie. Bijuteriile soției decedate se aflau mereu pe pervazul dormitorului său. Într-un cuvânt, totul în acea casă amintea de oameni care nu mai sunt.

„A făcut totul bine: și-a construit o carieră grozavă, și-a cumpărat o casă magnifică și s-a căsătorit cu femeia pe care o iubea cu adevărat. Dar, în ciuda acestui fapt, el a rămas într-o singurătate absolută”, afirmă Stephanie. „Aveam nevoie de acest job pentru a-mi plăti facturile… Dar acum mi se pare că a lăsat o amprentă neașteptat de puternică asupra întregii mele vieți. M-a interesat ce fac clienții mei seara, unde stăteau și ce mâncau. Propria mea viață a fost insuportabil de plictisitoare. Și acești oameni au fost foarte interesanți de urmărit.”

„House of Clowns” a fost decorat cu portrete înfiorătoare ale bufonilor de circ cu ochi triști, care – după cum i s-a părut lui Stephanie – priveau chiar în suflet.

Unii clienți s-au dovedit a fi extrem de neprietenoși. O familie, care locuia într-un conac imens pe o alee abruptă, au mustrat-o pe Stephanie, deoarece au observat câteva picături de ulei din mașina menajerei, care s-au vărsat pe asfaltul din fața casei lor. După acest incident, aceasta a fost nevoită să parcheze mai departe și apoi să tragă saci grei cu echipament de curățat.

Cu toate acestea, au fost cei care au arătat bunătate față de tânăra fată. Stephanie își amintește cu drag de un bărbat pe nume Henry, care locuia cu o pereche de ciobănești australieni. Într-o vineri seară, el a decis să facă o cină cu homar. A pregătit special mai multă mâncare pentru ca să se împartă cu menajera. Când ziua de lucru lui Stephanie s-a terminat, Henry i-a întins un recipient cu homari ca să-i poată mânca când ajunge acasă.

Stephanie avea propriile ambiții. Ori de câte ori a fost posibil, ea a citit cu nerăbdare cărți și apoi și-a început blogul online. În cele din urmă, a reușit să obțină o bursă și să studieze la Universitatea din Montana, la Facultatea de Engleză.

Astăzi este o scriitoare de succes, are un soț iubitor și trei copii minunați. Stephanie nu mai are nevoie să curețe casele celor bogați, dar pur și simplu nu poate închide ochii asupra trecutului ei.

Starea financiară a lui Stephanie s-a schimbat la fel de mult. Atât de mult, încât acum își poate permite să-și angajeze propria menajeră. Cu toate acestea, de mult timp ea nu a vrut să facă asta. Atunci când Stephanie s-a rănit grav la spate, avea nevoie de ajutor pentru curățarea casei și a decis să angajeze o mamă singură pe nume Michelle.

Își amintea bine ziua în care și-a întâlnit menajera. Stephanie s-a simțit foarte inconfortabil explicându-i lui Michelle responsabilitățile sale de serviciu. Când a ajuns la instrucțiunile despre cum să spele toaleta, vocea i s-a spart și nu a mai putut vorbi.

Potrivit lui Stephanie, această decizie pune multă presiune asupra ei. Unii oameni spun că curățarea casei este o muncă fizică la fel de grea, precum este necesară în alte locuri de muncă. Alții consideră că emoțiile lui Stephanie față de propria ei menajeră sunt iraționale. Se simte vinovată că acum este mai bogată decât acele femei cu care a lucrat anterior cot la cot, -rezumă ei. Fiind persoană educată și auto-reflexivă, cel mai probabil Stephanie tot înțelege asta.