Bacșiș chelnerului? Pentru ce?

Bacșiș chelnerului? Pentru ce? Pentru că a memorat comanda, a transmis-o la bucătărie și a servit-o? Gătește bucătarul, o parte din bacșiș ajunge la el?

Noi cu soțul obișnuim să lăsăm 10% din suma notei de plată chelnerului, însă doar pentru că el insistă, eu nu înțeleg pentru care merite?

Este munca lor!

Eu sunt educatoare la grădiniță. Recent două grupe de copii au fost unite în una, așa că am grijă de 45 de copii. Mai există o persoană în ajutor, dar ea se ocupă de spălatul veselei practic fără oprire – furculițe, linguri, farfurii, căni și toate înmulțite la 45. Pentru asta niciuna dintre noi nu primește bacșiș. Tot ce am primit când grupa mai mare a absolvit grădinița a fost un vin și o cutie de ciocolate. Asta e tot, pentru câțiva ani de educare a copiilor. Deci ca să comparăm – adusul mâncării și educarea copiilor ?!

Chiar nu pot înțelege de ce trebuie să lăsăm bacșiș chelnerilor. Soțul spune că e o regulă nescrisă. Dar s-a întrebat vreodată cineva de ce? Educatorilor, profesorilor, minerilor, doctorilor nu le dă nimeni bacșiș. Iar dacă se dă ceva, e ilegal, pentru că e corupție.

Imaginează-ți, mergi să-ți iei copilul de la grădiniță. Vezi că e totul în regulă și în semn de mulțumire îi dai niște bani educatoarei. Și așa în fiecare zi!

Sau mergi la supermarket și când achiți la casă decizi să lași restul casieriței. De ce nu?

Bucătarul gătește, chelnerul doar aduce ceea ce a pregătit bucătarul. Nimeni nu revine la un restaurant pentru chelneri, clienții revin pentru mâncarea gustoasă!