Adevărata pace se manifestă nu atunci când totul este liniștit și senin în jur, ci atunci când…

„Pacea vine dinlăuntru. Nu o căuta în afară.” – Buddha

Un om bogat a vrut să atârne o poză în casa lui, la simpla privire a căreia să se simtă calm în suflet. Iar pentru cea mai „calmă” poză, a promis că va plăti un milion. După ce au aflat despre acest lucru, artiști din diferite țări au început să-i trimită lucrările lor. După ce a trecut în revistă mii de tablouri, bogatul a ales doar două care i s-au părut cele mai reușite.

Prima a fost strălucitoare, irizată și liniștitoare. Pe ea, artista a înfățișat un peisaj absolut idilic: un lac albastru limpede ca cristalul strălucea puternic sub razele soarelui de vară, copacii care stăteau în jur și-au întins ramurile până la apă; lebede albe maiestuoase tăiau suprafața apei, iar la orizont se vedea un sat și cai grațioși care pășteau pe pajiște.

A doua poză a fost radical diferită de prima. Pe ea erau stânci, la poalele cărora marea năvăli. Valurile furtunii erau atât de înalte încât au ajuns la mijlocul stâncii. Nori de culoare gri închis acopereau cerul, iar în vârful stâncii se vedeau siluete înspăimântătoare de copaci, luminate de fulgere.

Era imposibil să numim această imagine calmă. Dar, dacă te uiți cu atenție, ai putea vedea un mic tufiș care a crescut dintr-o crăpătură a stâncii. Pe el era un cuib mic, în interiorul căruia stătea o pasăre albă minusculă. Și-a eclozat puii cu un aer mândru și de neclintit, complet netulburată de nebunia care o înconjura.

Ce poză a ales bogatul? Desigur, a doua. Pentru că transmite liniște mult mai mult decât prima. La urma urmei, adevărata pace se manifestă nu atunci când totul este liniștit și senin în jur, ci atunci când, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, continui să-ți păstrezi calmul în interiorul tău…