12 obiceiuri stranii ale egiptenilor antici care te vor șoca

Știm cu toții de la școală că Egiptul Antic este pământul piramidelor. Toată lumea a urmărit probabil cel puțin un film despre mumiile și mormintele Faraonilor și, de asemenea, își amintește că egiptenii au inventat hârtie. Dar există ceva în istoria Egiptului Antic care nu este scris în manualele școlare.

Vedeți în acest articol câteva obiceiuri ciudate ale egiptenilor.

Egiptenii făceau rujul de buze din insecte zdrobite.

Carminul este un pigment roșu-deschis, care este produs de insecte: coșenila roșie și coșenila poloneză. Acesta este un colorant folosit la cosmetice. Despre acest lucru știau și egiptenii antici, care zdrobeau insectele pentru ca să-și vopsească buzele.

Erau sclavi speciali angajați pentru ca să alunge insectele.

Muștele erau un calvar pentru egiptenii antici. Aceștia foloseau diverse alifii pentru ca să scape de insecte. Mai mult ca atât, faraonii angajau chiar și sclavi, care se ungeau cu miere pentru ca muștele și țânțarii să se lipească de aceștia, doar să nu deranjeze stăpânul.

Copiii nu purtau haine până la adolescență.

Până la începutul pubertății, copii egiptenilor nu purtau haine și pantofi. Băieții și fetele putea să folosească doar mărgele.

Berea nu era considerată băutură, ci mâncare. 

Berea era un aliment de bază în alimentației egiptenilor antici, aceasta era folosită de la faraoni până la egiptenii săraci. Dar această substanță nu avea nimic de-a face cu ceea ce se numește bere în prezent. Berea egipteană „kehmet” era pregătită din boabe de cereale puse la fermentat. Aceasta erau considerată o mâncare gustoasă care te relaxează.

Mormintele erau amenajate ca și odăile din case, iar mumiilor le era adusă mâncare.

Egiptenii au acordat o importanță deosebită vieții de după moarte. Se credea că, după moartea sa, decedatul continuă să trăiască, doar că într-o lume diferită, și că are nevoie de toate obiectele care l-au înconjurat până când a devenit o mumie, cum ar fi mobilier, vase, cosmetice, bijuterii etc. În plus, în mormânt erau aduse alimente și băuturi, uneori animale de companie și chiar sclavi.

Bărbații se machiau la fel ca și femeile.

Cosmetica era folosită, în Egiptul antic, atât de bărbați cât și de femei. În primul rând, machiajul le proteja pielea de soarele. În al doilea rând, egiptenii credeau că Zeii Ra și Hor erau buni cu cei care foloseau cosmetice. În al treilea rând, aceștia credeau că machiajul are proprietăți de vindecare.

La egipteni a existat versiunea demo a căsătoriei.

În Egiptul Antic nu a existat nici o ceremonie de căsătorie, de cele mai multe ori viitoarea soție se muta la casa soțului și atât. În același timp, egiptenii mai bogați aveau contracte de căsătorie, în care era scris cât aceasta este valabil. Dacă soții nu se potriveau, la încheierea contractului aceștia se despărțeau.

În instanțe exista prezumția vinovăției.

În ciuda unui sistem juridic dezvoltat, în Egipt exista o regulă potrivit căreia inculpat era crezut vinovat din start până când acesta nu demonstra contrariul. Probele erau de cele mai multe ori adunate prin torturarea inculpatului și a martorilor.

Egiptenii foloseau deodorant împotriva transpirației și praf de spălat pentru haine.

Căldura de afară, munca fizică grea, incapacitatea de a se spăla în fiecare zi – toate acestea duceau la transpirația excesivă a corpului. Pentru ca să lupte cu acest miros, egiptenii își epilau tot părul de pe corp, spălau hainele și foloseau deodorante. Acestea erau confecționate din scorțișoară, citrice, flori și chiar ouă de struț.

Oamenii scunzi erau privilegiați.

În Egiptul Antic se credea că oamenii scunzi sunt un dar de la Zei, prin urmare aceștia erau onorați acolo. Ei nu lucrau sclavi, aceștia ocupa poziții de conducere, erau asistenți personali și păstori de bijuterii.

Pentru infidelitate se tăia nasul.

Infidelitatea era un lucru rușinos în Egiptul Antic, mai ales dacă era săvârșită de către o femeie. Instanța de judecată îi pedepseau pe bărbați cu o mie de lovituri, iar femeilor uneori li era amputat nasul.

Majoritatea faraonilor erau obezi.

Pe picturile egiptene rămase din antichitate, vedem faraoni cu un corp bine lucrat. Oamenii de știință, după ce au efectuat o analiză cu raze X a mumiilor, au ajuns la concluzia că aceste imagini nu au nimic în comun cu realitatea: egiptenii bogați, în special, faraonii erau supraponderali. Aceștia sufereau de obezitate din cauza meselor copioase și a alcoolului consumat.