„Viața omului” – O poveste minunată despre cum e să trăim pe acest Pământ!

Se spune că într-o bună zi, Dumnezeu a adunat toate creaturile de pe Pământ, pentru a porunci care și cât va avea de trăit.

Primul a fost chemat omul: „Tu ești o creatură nu prea mare, de aceea îți voi oferi 20 de ani de viață”. „Cam puțin…” – s-a gândit omul, dar nu a îndrăznit să se opună și s-a dat smerit la o parte.

Apoi, Dumnezeu a chemat calul: „O să-ți ofer 40 de ani de viață, fiindcă ești o creatură mai mare și trebuie să ai o viață mai lungă”.

Calul s-a rugat lui Dumnezeu: „Ai milă de mine, Doamne! Să trăiesc înhămat tocmai 40 de ani, să fiu lovit și pus la muncă grea. Îmi ajung și 20 de ani. Restul dă-i omului, el are mai mare nevoie.”

Dumnezeu a căzut de acord, apoi a chemat vaca la el. La fel ca și calului, i-a oferit 40 de ani de viață, din aceleași motive. Dar, nici vaca nu a vrut să-i accepte: „Ferește-mă, Doamne! 40 de ani să fiu chinuită și mulsă? Îmi sunt destui și 20 de ani, iar restul dă-i omului.” Dumnezeu nu s-a împotrivit.

Următorul a fost chemat câinele: „Ție o să-ți ofer 30 de ani de viață!” Câinele s-a indignat: „Miluiește-mă, Doamne! Să stau 30 de ani legat și să rod oase? Dă-mi 15, iar restul lasă-i omului.”

Dumnezeu a căzut din nou de acord. I-a dat omului încă 15 ani de viață, după care a chemat pisica, căreia i-a propus 20 de ani de viață. Pisica s-a gândit, apoi i-a zis: „Nu vreau să prind la șoareci tocmai 20 de ani, îmi ajung și 10, dă-i omului jumătate.”

De atunci, așa trăiește omul… Primii 20 de ani își trăiește propria viață – fără griji și probleme. După care vin anii calului: muncește ca un cal și cară după el pentru casă, familie, serviciu. Apoi urmează alți 20 de ani, oferiți de vacă, în care omul este „muls” de bani și susținere de către copii, nepoți. Următorii 15 ani, trăiește ca un câine: stă acasă, păzește gospodăria, are grijă de nepoți.

Și spre final, vin anii pisicii în care nu se știe cum o să-i fie norocul: poate fi mângâiat pe cap tot restul vieții sau poate fi alungat fără milă cu un șut în fund.