Trei pilde despre invidie care pot oferi o lecție bună de viață

„Invidia este arta de a număra bunurile altora în loc de ale tale.” – Harold Coffin

Invidia omoară oamenii din interior. Sinceri să fim, majoritatea oamenilor (dacă nu toți) au fost invidioși pe cineva cel puțin o dată în viață. Acest sentiment apare dacă o persoană are o personalitate instabilă și, ca urmare, se concentrează pe ceea ce îi lipsește, comparând din când în când proprietatea sa cu proprietatea altor oameni.

Ei bine, este posibil să te vindeci de acest sentiment teribil. Există două moduri de a face acest lucru. Primul este prin compasiune. Fiecare persoană din această lume se confruntă cu probleme, se luptă cu demonii interiori și experimentează suferință. În plus, ar fi bine să acceptăm faptul că majoritatea oamenilor din lume depun mult efort pentru a realiza ceea ce au. Odată ce îți dai seama de acest lucru, vei înțelege că trebuie să încerci și tu să obții rezultatul dorit. Nicio persoană de succes nu a obținut încă succes fără perseverență.

Trei pilde despre invidie care pot oferi o lecție bună de viață

1. „Păun”
Trăia cândva demult un păun, a cărui frumusețe era admirată de toate animalele. În fiecare zi înainte de răsăritul soarelui, se plimba prin câmpuri, arătându-și penajul uimitor. Toată lumea abia aștepta momentul în care își întinde coada și își arată toată frumusețea.

Într-o zi au apărut străini în zonă. Animalele i-au primit foarte bine pe străini. Bufnițele nu încetau să vorbească. Una dintre ele a spus că a văzut în apropiere un fazan auriu frumos și că era cea mai frumoasă pasăre pe care a văzut-o vreodată în viața ei. Celelalte bufnițe au fost de acord cu ea.

Păunul, ascultând conversația, nu-i venea să-și creadă urechilor. Era sigur că fazanul auriu de care vorbea bufnița, avea și defecte. Așa că a doua zi dimineață s-a dus să vadă pasărea cu proprii ochi. Din păcate, s-a rătăcit în pădure și nimeni nu l-a mai văzut niciodată.

Aceasta este una dintre acele istorii despre invidie care ne arată inutilitatea încercării de a subestima pe cineva pentru a te face să te simți mai bine.

„Nu supraestima ceea ce ai și nu invidia pe alții. Mintea celui care este invidios nu cunoaște odihnă.” – Buddha.

2. „Ce este mai rău?”
Într-o țară îndepărtată trăia un rege care dorea foarte mult să știe ce era mai rău – invidia sau zgârcenia. Pentru a găsi un răspuns, i-a chemat în capitală pe cei mai invidioși și lacomi oameni din țară. De îndată ce aceşti oameni au venit la el, regele a spus: „Fiecare dintre voi îmi poate cere orice, dar celui care stă în apropierea voastră, îi voi da de două ori mai mult”.

Omul zgârcit se simțea foarte incomod, pentru că, alegând ceva pentru el însuși, i-ar oferi celuilalt bărbat de lângă el și mai mult. Sentimente similare avea și omul invidios. Până la urmă, zgârcitul a spus că nu are nevoie de nimic. Dacă regele nu-i dă nimic, atunci adversarul său nu va primi nimic. Iar când a venit rândul invidiosului, a spus: „Te rog să-mi iai unul din ochi”.

Aceasta este una dintre cele mai importante pilde despre invidie. După cum poți vedea, unii oameni îi invidiază atât de mult pe alții, încât sunt gata chiar să sufere, dacă doar asta îi va face pe alții să sufere și mai mult.

3. „Despre crabi”
Un pescar stătea pe plajă și vindea crabi. Avea două găleți de crabi, dar una dintre ele era acoperită, iar cealaltă nu. Nimeni nu a acordat atenție acestui lucru până când o femeie s-a apropiat de pescar să se uite la marfă și a întrebat ce era în prima găleată. Ea a crezut că probabil conținea crabi de calitate superioară.

Pescarul a arătat către găleata acoperită și a spus că sunt crabi japonezi. Apoi a arătat spre a doua găleată și a spus că acești crabi sunt locali. Femeia nu a înțeles. Cum explică asta de ce o găleată este acoperită și cealaltă nu?

Pescarul a observat surprinderea femeii. Așa că a explicat: „Crabii japonezi fug foarte repede. Dacă unul dintre ei încearcă să scape, restul îl vor ajuta până va reuși să iasă. De aceea, găleata trebuie acoperită. Iar crabii locali, văzând încercările altuia de a scăpa, îl apucă și nu-i dau drumul.

Morala celei de-a treia pilde despre invidie este că o persoană invidioasă preferă să nu obțină nimic dacă în acest fel interferează cu succesul aproapelui său.

„Fericit este cel care a învățat să admire, dar nu să invidieze, să urmeze dar nu să imite, să laude dar nu să lingușească, să conducă dar nu să manipuleze.” – William Arthur Ward.