Pilda spadasinului vizitator: Nu amenința pe nimeni, fii mai bun și mai amabil cu toți

Odată, în Elveția secolului al XVI-lea, un spadasin vizitator, a provocat un brutar local la o luptă. Cel din urmă nu a putut refuza duelul din cauza poziției sale în societate, a mers la luptă și l-a învins pe maestru.

Și totul pentru că trebuie să fii mai atent în alegerea unui obiect pentru a face glume pe seama sa.

***

Într-o zi, în Italia din secolul al XVII-lea, un spadasin în vizită a provocat un croitor local la o luptă. Cel din urmă nu a putut refuza lupta din cauza statutului său social, prin urmare, datorită legăturilor sale, a angajat 10 bandiți locali, l-au urmărit pe spadasinul vizitator la ieșirea din bordel, l-au bătut și l-au jefuit. A stat la pat trei săptămâni și a fost nevoit să părăsească orașul fără un ban în buzunar, pentru că i-a dat medicului tot ce a mai rămas după jaf.

Și totul pentru că înainte de a te certa cu o persoană, trebuie să afli cine sunt prietenii lui.

***

Într-o zi, în Germania secolului al XV-lea, un spadasin în vizită a provocat un tânăr artist la luptă. Cel din urmă nu putea refuza lupta. A mers să lupte și l-a înjunghiat cu sabia pe scandasinul vizitator, apoi l-a prins de mâna înarmată și l-a aruncat la pământ. Rana s-a vindecat rapid, dar scandasinul mai mult nu a mai putut să ducă lupte cu altcineva – braţul a fost rupt în trei locuri.

Și totul pentru că înainte de a începe o ceartă, află numele adversarului tău și ce profesie are.

***

Odată, în Franța secolului al XVIII-lea, un spadasin în vizită a provocat un vinificator local la o luptă. Cel din urmă nu a putut refuza duelul și s-a dus pentru sfat la maestrul local de scrimă, care avea sala de antrenamente în apropiere. I-a dus un butoi de vin bun și i-a spus despre problemă.

“Nu este nimic strașnic, principalul sunt manevrele!”, a spus maestrul. “Mă duc să arunc o privire la adversarul tău.” – Și scoțându-și tunica și schimbând spada tocită cu una ascuțită, s-a dus să-l caute pe spadasinul vizitator. L-a scos într-o tavernă, a început o ceartă sub un pretext exagerat și chiar i-a străpuns ambele mâini.

Și totul pentru că nu este un păcat să ceri ajutor prietenilor experimentați.

***

Odată, în Polonia, un spadasin aflat în vizită a provocat la o luptă un producător local de cârnați. Cel din urmă nu a refuzat duelul, dar, din bunăvoință, l-a invitat pe oaspete la cină, a pus otravă în cârnați și l-a îngropat în liniște în spatele hambarului.

Și totul pentru că nu toată lumea va juca după regulile pe care le-ai propus.

***

Un arhitect și artist italian din secolul al XVI-lea a fost provocat la o luptă de un spadasin în vizită. De îndată ce a aflat că plănuia să se lupte cu Camillo Agrippa însuși, a rămas șocat de propria lui îndrăzneală, și-a cerut scuze de trei ori și s-a grăbit să plece acasă.

Și totul pentru că este util să citești cărți, altfel s-ar putea să nu recunoști autorul cărții de scrimă.

***

Odată, un maestru de sabie aflat în vizită, care a amenințat pe toată lumea cu talentul său, a fost împușcat banal într-un duel.

Morala – nu merge la lupte cu sabia și nu amenința oamenii pe care nu îi cunoști. În genere, nu ar trebui să ameninți pe nimeni deloc. Trebuie să fii mai bun și mai amabil cu toți!