Pilda care îți va deschide ochii: Iată care este cel mai mare neajuns al oamenilor!

Iată o pildă înțeleaptă, pe care fiecare trebuie să o citească!

La rabin a venit un om ”suferind” și se plânge:

-Doamne, fă-ți milă de mine. Am o casă mică, mulți copii, bătrâna mamă se află în grija mea, nu am cu ce să respir, nu am unde trăi…
-Cumpără-ți o capră! – îl sfătuie rabinul.
-Ce fel de capră?
-Una adevărată! Care behăie, pe care să o poți mulge…
-Și unde s-o priponesc?
-Păi, chiar la tine în casă priponește-o. Apoi, vei vedea ce se va întâmpla.

Omul și-a cumpărat o capră, trăiește. Totul cum era înainte, așa și a rămas: mama bătrână, copii, nu are cu ce respira, nu are unde trăi, și încă și capra mai behăie, vrea mulsă. Omul vine iar la rabin:

-O să-mi ies din minți cu așa viață! O să-mi pun capăt zilelor!.. Ce să fac?
-Vinde capra!
A vândut omul capra și iar vine la rabin:
-Ce minunat e! Cât de bine este fără capră!

Crezi că trăiești din greu? Te plângi, că viața e complicată? Dar dacă mâine se schimbă totul, te îmbolnăvești, te părăsește cineva drag, ți se strică mașina sau și mai grav? Dacă te plângi, viața îți va aduce probleme și atunci vei realiza cât de bine era înainte, cât de fericit erai!

Nu trebuie să ne plângem! Trăim într-o lume unde avem de mâncare, avem cu ce ne îmbrăca, avem posibilitatea de a munci și multe alte comodități pentru care ar trebui să fim recunoscători.

Aud în fiecare zi și la tot pasul plângeri. De ce oamenii chiar și atunci când se roagă spun: Doamne, dă-mi una, dă-mi alta…? De ce nu suntem recnoscători pentru ceea ce avem?

Priviți în jur câte bunuri avem în viață! Dacă strămoșii noștri ar fi trăit așa… Dacă s-ar întoarce într-o zi în lumea nostră și ar vedea ce bucate alese avem pe masă, dacă s-ar băga în cada cu apă fierbinte, ar întinde picioarele și s-ar odihni un pic, dacă ar conecta televizorul, ar asculta un cântec ar spune: Fraților, voi trăiți în rai! Cu ce ați meritat o asemenea viață?