O pildă puternică despre cel mai presus act din lume – despre iertare!

Mulți dintre noi trec prin viață fără capacitatea de a ierta pe cineva sau pe noi înșine. Dar ne face rău în primul rând propriei persoane. Și numai la bătrânețe acești oameni, privind înapoi, înțeleg cât de rău au procedat. Și dacă ar putea să se vadă tineri măcar un minut, ar fi spus doar o singură frază: “Învață să ierți. Învață să ierți mai repede. “ Și această pildă este despre cel mai puternic și mai creativ lucru din lume – despre iertare:

O femeie era pe patul de moarte și Moartea a venit la ea. Femeia a zâmbit și a spus că este pregătită.

– Pentru ce ești pregătită? – a întrebat Moartea.

– Sunt pregătit ca Dumnezeu să mă ducă în Rai! – a răspuns femeia.

– De ce ai decis că Dumnezeu te va duce în Rai? – a întrebat Moartea.

– Am suferit atât de mult încât am meritat pacea și dragostea lui Dumnezeu

– De ce ai suferit? – a întrebat Moartea.

– Când eram mică, părinții mei m-au pedepsit pe nedrept. M-au bătut, m-au pus în colț, strigau la mine, de parcă aș fi făcut ceva teribil. Când eram la școală, colegii mei m-au batjocorit, bătut și umilit. Când m-am căsătorit, soțul meu a băut și m-a înșelat tot timpul. Copiii mei m-au epuizat total, dar în cele din urmă nu au venit nici măcar la înmormântarea mea. Când lucram, șeful meu striga mereu la mine, îmi întârzia salariul,  apoi m-a concediat cu totul, fără să-mi plătească. Vecinii m-au bârfit pe la spate, mă calomniau că sunt o femeie ușuratică. Iar odată un tâlhar mi-a furat geanta și m-a violat.

– Ce ai făcut bine în viață? – a întrebat Moartea.

– Întotdeauna am fost bună cu toți, am mers la biserică, m-am rugat, am avut grijă de toți. Am suportat atâta durere în această lume, ca și Hristos, am meritat să ajung în Rai…

– Ei bine, bine … a răspuns moartea. Vă înțeleg. A rămas o mică formalitate. Semnează un contract și o să mergi direct în Rai.

Moartea i-a înmânat o foaie , unde era necesar să pună o semnătură. Femeia s-a uitat la Moarte și, de parcă ar fi fost stropită cu apă rece, a spus că nu poate să-și bage capul în această propunere. Pe foaie scria: “Îi iert pe toți care au greșit în fața mea și le cer iertare tuturor celor pe care i-am ofensat”.

– De ce nu-i ierți pe toți și nu ceri iertare? – a întrebat Moartea.

– Pentru că nu merită iertarea mea, pentru că dacă i-aș ierta, ar însemna că nu s-a întâmplat nimic, că nu vor răspunde pentru faptele lor. Și nu am pe nimeni cărui să-i cer iertare … N-am făcut rău nimănui!

– Ești sigură de asta? – a întrebat Moartea.

– Absolut!

– Ce simți către cei care ț-au provocat atâta durere? – a întrebat Moartea.

– Simt furie, supărare! Este incorect că trebuie să uit și să șterg din memorie răul pe care mi l-au făcut unii oameni!

– Și dacă i-ai ierta și n-ai mai avea de confruntat cu aceste sentimente? – a întrebat Moartea.

Femeia s-a gândit o vreme și a răspuns că va avea un gol înăuntru!

– Ai trăit întotdeauna cu această goliciune în inimă și această desăvârșire te devalorizează, precum și sentimentele pe care le simți adaugă o însemnătate în viața ta. Acum răspunde, de ce simți goliciune?

– Pentru că toată viața mea m-am gândit că cei pe care i-am iubit și pe cei pentru care am trăit mă vor aprecia și, în cele din urmă, m-au dezamăgit. Mi-am dat viața soțului, copiilor, părinților, prietenilor, dar ei nu au apreciat și s-au dovedit a fi nerecunoscători!

– Înainte ca Dumnezeu să-și ia rămas bun de la fiul său și să-l lase să meargă pe pământ, i-a spus în cele din urmă o frază care trebuia să-l ajute să cunoască viața și pe el în viața aceasta …

– Ce anume i-a spus? Întrebă femeia.

– Lumea începe cu tine!

– Ce înseamnă asta?

– Nici el nu a înțeles ce i-a spus Dumnezeu … Este vorba despre faptul că pentru tot ce se întâmplă în viață doar tu poți să-ți asumi responsabilitatea! Să suferi sau să fii fericit TU ALEGI! Deci, explică-mi exact cine anume ți-a provocat atât de multă durere?

– Deci, reiese că eu sunt acea persoană…, a răspuns femeia cu o voce tremurândă.

– Și, pe cine nu poți ierta?

– Pe mine? Femeia răspunse cu voce plângătoare.

– Să te ierți pe tine însăți înseamnă să-ți accepți imperfecțiunea ta! A te ierta înseamnă să te deschizi! Te-ai rănit și ai hotărât că toată lumea e vinovată și nu merită iertarea ta … Și vrei ca Dumnezeu să te accepte cu brațele deschise? Ai hotărât că Dumnezeu este ca un om bătrân, blând și stupid, care va deschide ușile pentru așa persoane ca tine? Crezi că el a făcut locul perfect pentru oameni ca tine? Atunci când vei crea propriul rai, unde mai întâi de toate îți va fi bine ție și apoi vei bate la ușa casei cerești, dar între timp Dumnezeu mi-a dat instrucțiunea să te trimit înapoi pe pământ pentru a învăța să creezi o lume în care domnește iubire și grijă. Iar cel care nu poate avea grijă de el însuși, trăiește într-o profundă amăgire că poate să aibă grijă de ceilalți. Știi cum Dumnezeu pedepsește o femeie care se consideră o mamă ideală?

-Cum? Întrebă femeia.

– El îi trimite copii ale căror destine se sparg în fața ochilor ei …

– Am înțeles … n-am putut să-mi fac soțul iubitor și loial. Nu am putut să-mi cresc copii fericiți și de succes. N-am putut să-mi păstrez vatra, unde ar fi fost pace și armonie … În lumea mea, toată lumea a suferit …

– De ce? – a întrebat Moartea.

– Am vrut ca toată lumea să mă compătimească … Dar nimeni nu avea milă față de mine … Și am crezut că Dumnezeu mă va compătimi și îmbrățișa!

– Amintiți-vă că cei mai periculoși oameni din lume sunt cei care doresc să provoace milă și compasiune … Ei se numesc „victime“ … Este greșit dacă crezi că Dumnezeu are nevoie de victime! El niciodată nu va primi în împărăția sa, pe cel care înafară de durere și suferință nu știe nimic, pentru că această numită „victimă“ va semăna durere și suferință în lumea lui …! Du-te înapoi și învață să iubești și să ai grijă de tine, și apoi de cei care trăiesc în lumea ta. Pentru început, cereți iertare pentru ignoranță și iertați-vă pentru asta!

Femeia a închis ochii și a început din nou călătoria, dar numai că sub un alt nume și la alți părinți.

Autor: Constantin Sarchisian