O pildă nemaipomenit de frumoasă despre Muscă și Albină, care o să te facă să vezi viața altfel!

Oamenii singuri aleg asupra căror lucruri să-și concentreze atenția în viață. Despre diferențele de percepție a realității înconjurătoare se vorbește în pilda, pe care aș vrea să o împărtășesc mai jos.

La călugărul Paisie Aghioritul de pe Sfântul Munte Athos au venit câțiva oameni și au început să-i povestească: „Iată un preot ia mulți bani pentru rugăciunile pe care le face, iar altul fumează și umblă prin diferite localuri, iar al treilea este amoral…”, aducându-i și dovezi.

Bătrânul călugăr le-a răspuns:

-Din propria experiență am observat că, oamenii se împart în două categorii în viață. A treia nu există. Fiecare om aparține fie uneia, fie alteia.

O categorie de oameni se aseamănă cu muștele. Musca se așează pe tot ce este murdar. De exemplu, dacă într-o grădină sunt multe flori frumoase și parfumate, iar în colț stă o grămăjoară de gunoi, ea va zbura peste întreaga grădină, nu se va așeza nici pe una dintre flori. Ea nu se va opri, până când nu va ajunge la gunoi și doar acolo se va așeza și va începe să îl răscolească.

Dacă ea ar putea vorbi și tu, prinzând-o, ai întreba-o dacă știe unde în grădină se află trandafirii, ea ar răspunde că nu știe ce este asta. Nu există trandafiri în lume, doar gunoi.

Cealaltă categorie se aseamănă cu albinele. Albina găsește și se așează doar pe ce este frumos și dulce. De exemplu, într-o încăpere murdară, undeva în colț cineva a pus o floare în vază. Albina va zbura pe lângă tot ce este murdar și nu se va opri până când nu va găsi acea floare.

Și dacă ai prinde-o și ai întreba-o, unde sunt gunoiștele și murdăria, ea va răspunde că nu a observat nimic, în schimb ea a văzut hortensii, iar acolo – trandafiri, iar mai departe sunt violete, acolo – mierea, iar dincolo – zahărul… Ea ar fi un cunoscător a tot ce este mai frumos…

Fiecare om aparține fie categoriei Muștelor, fie categoriei Albinelor și singur alege, asupra căror lucruri să se concentreze.

Bătrânul a mai adăugat:

-Când vin oamenii la mine și încep să îi învinuiască pe alții, eu le aduc acest exemplu și le propun să aleagă, în care categorie își doresc ei să fie. Alegerea este evidentă… Fiți fericiți, oameni!