O pildă înțeleaptă: Iată cum și dușmanii îți pot aduce un mare folos în viață!

Dușmanii mei, eu vă iubesc, pentru că m-ați ajutat să mă găsesc și să devin cine sunt, să fiu tare în fața dificultăților și să înțeleg mai bine oamenii. (Înțelepciune orientală)

Cândva într-o țară îndepărtată, oamenii credeau atât de mult în preziceri, încât și-au creat un astfel de obicei: fiecărui condamnat la moarte înainte de execuție i se oferea ocazia să tragă la sorți. În pungă erau doar două fițuici: Viață și Moarte. Dacă era trasă prima, condamnatul era lăsat în viață, în caz contrar el era executat imediat.

În acest fel, orice condamnat era plin de speranță până în ultimele clipe, iar judecătorii aveau un vot „de sus” în favoarea sau contra deciziei lor.

S-a întâmplat ca un locuitor să-și deschidă o afacere și să aibă mult succes. Odată cu succesul său însă au apărut și mulți dușmani. La început aceștia au cerut arestarea omului, apoi au semnat și pentru condamnarea lui.

Știind că orice condamnat are o șansă până în ultima clipă, ei au furat fițuica pe care scria „Viață” și au înlocuit-o cu o alta pe care era inscripționat tot „Moarte”. În acest fel, ei s-au asigurat că negustorul va fi executat.

Dar omul acela avea și mulți prieteni. Aceștia au aflat despre fapta răufăcătorilor și i-au spus condamnatului despre ce îl așteaptă. Ei l-au îndemnat să ceară verificarea pungii înainte de execuție.

Spre uimirea lor, condamnatul s-a bucurat mult să audă asta și i-a rugat să nu spună asta nimănui, căci în acest fel el va putea fi salvat. Prietenii săi au crezut că având moartea în fața ochilor el a înnebunit, dar i-au respectat rugămintea.

În ziua execuției, condamnatul a tras la sorți și a înghițit repede fițuica. Judecătorii n-au avut altă ieșire decât să verifice fițuica rămasă în pungă. Întrucât acolo rămăsese scris „Moarte”, ei l-au eliberat!

În așa fel dușmanii, încercând să ducă omul la moarte sigură, l-au ajutat să fie salvat.

Nu uita: dușmanii nu apar de la o viață proastă. Dacă îi ai, înseamnă că meriți să fii invidiat. Iar dacă ești suficient de înțelept – vei reuși să-i învingi, fără să-ți faci rău.