O parabolă înțeleaptă care îți demonstreză cât de ușor pot fi distorsionate faptele!

Odată ajuns în mănăstire, un tânăr călugăr a primit prima sa sarcină: să rescrie câteva rugăciuni bisericești, psalmi și legi … În timp ce lucra, el a observat că alți călugări rescriu texte similare nu din original, ci din precedentele copii. Cu mirare și-a împărtășit îndoielile sale cu starețul mănăstirii:

– Padre, frații rescriu textele nu din original, ci din copii, dar dacă cineva a făcut o greșeală în prima copie? La urma urmei, cei care rescriu, o vor repeta-o…

“Hmm, fiul meu”, a spus tatăl superior, “de fapt, noi am făcut asta de secole … Dar, în principiu, există o logică în raționamentul tău”, și cu aceste cuvinte s-a coborât în ​​arhivă care era situată în temnița de sub mănăstire, unde din vremuri străvechi s-au păstrat originalele, în care nimeni nu a căutat decenii, deoarece totul a fost copiat din copii.

A plecat și … a dispărut …

După o zi de la dispariția sa, un tânăr călugăr îngrijorat s-a coborât în arhivă pentru a afla unde a plecat tatăl sfânt. S-a întâmplat ceva cu el? Nu l-a găsit imediat … Dar, privind într-una dintre cele mai îndepărtate încăperi, l-a văzut brusc pe tatăl superior. Era așezat în fața unui volum deschis și murmură ceva.

– Ce s-a întâmplat, părinte? – a întrebat călugărul uimit, – Ce s-a întâmplat?

“Celebrate”, a strigat preotul, “cuvântul a fost: c-e-l-e-b-r-a-t-e! Și nu “celibate”!

Notă:
Сelebrate – sărbătorește;
Сelibate – abținere (abstinența sexuală este una dintre fundațiile catolicismului).

Morala: Verifică întotdeauna originalul!