Iuri Solomin: „Nu cunosc oameni de elită – cunosc oameni educați…”

 

Actorul, regizorul și profesorul Iuri Solomin are un dar rar în vremurile moderne: să fie credincios în tot ceea ce este drag. De-a lungul vieții, a purtat un devotament nesfârșit față de Teatrul Mic din Rusia, profesori, rude și prieteni. Este o persoană foarte principială și nu este indiferent față de ceea ce se întâmplă în societate…

„Sufletul este format atât în cadrul grădiniței, cât și din familie. Dar în primul rând, școala! Am fost la clasa I în 1943. Iarna, război… Ce fel de mic dejun îți vor pregăti părinții acasă? Ceai de plante. O bucată de pâine. Și la școală, soba era încălzită chiar de dimineață. După a doua lecție, profesoara prepară ceai cu aceleași ierburi, turnând în fiecare cană puțin zahăr diluat! Ușa se deschidea și un alt profesor a adus o foaie de copt mare în care se aflau plăcinte. Nu-mi amintesc cu ce au fost, dar mi s-au părut cele mai delicioase din lume! Le-am mâncat, sorbind apă clocotită, în timp ce profesorul a povestit diferite învățături. Aceasta se numește educație! Se numește grijă! Aveți grijă de generația următoare.

Aici începe creșterea iubirii pentru Patria Mamă – când simți grija Patriei pentru tine. Și acum, când ascult toate aceste argumente – educație plătită, școli de elită… Nu înțeleg deloc ce înseamnă – elevi de elită. Înțeleg ce sunt câinii sau caii de elită. Și nu cunosc oameni de elită – cunosc oameni educați. Cunosc oameni inteligenți. O încercare de a înlocui o școală cu alta – de a înlocui inteligența cu școală elitistă, al cărei grad de elitism este determinat de nivelul veniturilor – dă naștere la stratificare și la o ierarhie nesănătoasă.

***

Citate dintr-un interviu cu Iuri Solomin