Întreaga ta viață îți dovedește: orice dorință împlinită dezamăgește!

Există o parabolă Sufi cunoscută:

„Împăratul și-a părăsit palatul pentru o plimbare de dimineață și a întâlnit un cerșetor. L-a întrebat ce își dorește. Cerșetorul a râs și a spus: „Întrebați așa, de parcă îmi puteți îndeplini dorința!”

Împăratul s-a supărat și a spus: „Desigur, îți pot îndeplini dorința. Spune doar ce vrei.” Cerșetorul a răspuns: „Gândiți-vă de două ori înainte de a promite ceva.”

Cerșetorul, bineînțeles, nu era un sărac obișnuit. A fost maestrul împăratului în viața sa trecută. Și i-a promis că va veni și va încerca să-l trezească în viața următoare. „Ai ratat viața asta, dar eu voi veni din nou.” Dar împăratul a uitat complet totul, cine își amintește viețile trecute?

Regele a insistat: „Voi reuși să-ți îndeplinesc toate dorințele, sunt un împărat foarte puternic. Care dintre dorințele tale crezi că nu o voi putea îndeplini?”

Cerșetorul a răspuns: „Aceasta este o dorință foarte simplă. Vedeți această cupă cu care cerșesc? O puteți umple cu ceva? Împăratul a răspuns: „Sigur că pot.”

Și-a chemat vizirul și i-a ordonat să umple cupa cu bani. Vizirul a adus banii, i-a pus în cupă, dar aceștia au dispărut. El a adus și mai mulți bani și a umplut din nou cupa, dar imediat ce a fost umplută, banii au dispărut, iar cupa a devenit din nou goală.

În jur, s-au adunat foarte mulți oameni. Treptat, întregul oraș a aflat despre asta. O mulțime imensă urmărea ceea ce se întâmpla, prestigiul împăratului putea fi distrus. El le-a spus vizirilor săi: „Chiar dacă îmi pierd întreaga împărăție, sunt pregătit pentru asta, dar nu pot pierde în fața acestui cerșetor!”

Diamante, perle, smaralde și alte pietre prețioase – toate comorile sale au fost aruncate în acea cupă. Părea fără fund. Orice ar fi pus în ea, totul dispărea imediat și înceta să mai existe.

S-a lăsat seara. Oamenii stăteau într-o liniște deplină. Regele a căzut la picioarele cerșetorului și a acceptat înfrângerea. Adresându-se cerșetorului, a spus: „Ai câștigat, dar înainte de a pleca, potolește-mi curiozitatea și spune din ce este făcută această cupă?”

Cerșetorul a râs și i-a răspuns: „Este făcută din mintea omenească. Nu există niciun secret aici… este pur și simplu făcută din dorința umană.”

Această înțelegere îți schimbă viața. Privește orice dorință – care este mecanismul ei? Inițial, apare o emoție, bucurie mare. Simți ascensiunea. Iar atunci când ai deja o mașină, un iaht, bani, o casă, o femeie… dintr-o dată, totul devine din nou nesemnificativ. Ce s-a întâmplat? Mintea ta a dematerializat asta.

Ziua în care îți vei da seama că dorința este irealizabilă poate deveni un moment de cotitură în viața ta.