Doar 3 din 10 oameni gândesc dincolo de nivelul I. Tu la ce nivel de gândire te afli?

Einstein a spus odată: „Nicio problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de gândire la care a fost creată”.

Procesul de gândire include mai multe nivele, dar doar câțiva oameni gândesc dincolo de primul nivel.

Gândirea stratificată este comună printre jucătorii de poker.

Acest concept a fost popularizat de David Sklansky și cartea sa: “No Limit Hold ‘em: Theory and Practice.” În ea, el definește diferitele niveluri de gândire pe care un jucător de poker le poate folosi în timpul unui joc:

Nivelul 0: fără gânduri.

Nivelul 1: Ce am eu?

Nivelul 2: Ce au ei?

Nivelul 3: Ce cred ei că am?

Nivelul 4: Ce cred ei că gândesc eu despre ceea ce ei au?

Nivelul 5: Ce cred ei că gândesc eu despre ceea ce eu am?

Gândirea în termeni de niveluri poate dezvălui defecte în procesul dumneavoastră de luare a deciziilor și vă poate ajuta să faceți alegeri cu puține puncte oarbe sau chiar deloc.

În viață și în afaceri, cel cu cele mai multe puncte –  câștigă. Când gândești în termeni de niveluri, nu iei decizii în vid. Dezvolți un proces de gândire mai bun care te împiedică să iei decizii proaste.

Colectați informații, analizați sensul cunoștințelor acumulate, înțelegeți-le și confirmați-le înainte de a trage concluzii. Gânditorii pe mai multe niveluri analizează informația ca un întreg, luând în considerare diferite părți. Ei sintetizează fiecare parte pentru a forma întregul.

Robert Sternberg, profesor de psihologie și educație la Universitatea Yale, spune că oamenii de succes folosesc toate cele trei tipuri de inteligență: analitică, creativă și practică.

Majoritatea deciziilor pe care le luăm în viață sunt procesate prin prisma experiențelor noastre de viață sau a modelelor mentale pe care le-am făcut de-a lungul anilor – ceea ce ni s-a învățat acasă și la școală, ce am citit, ce am văzut, ce am auzit și așa mai departe.

Așa înțelegem lumea. Putem spune că oamenii înțeleg lumea construind „modelul” unei lumi perfecte în capul lor. Când încercăm să decidem cum să acționăm, putem modela situația. Este ca și cum ai modela lumea din interiorul creierului tău.

În loc să gândești din mers, folosești modele mentale raționale pentru a analiza fiecare situație înainte de a face o alegere.

Trei niveluri de gândire

„Mintea, atinsă de o nouă experiență, nu se poate întoarce niciodată la dimensiunile ei anterioare.” — Oliver Wendell Holmes Jr.

Nivelul 1

Gânditorii de la primul nivel observă, dar rareori interpretează sau analizează ceea ce văd. Ei iau informații la valoarea nominală. În cartea sa “The Most Important Thing Illuminated”, Howard Marks explică: „Gândirea de la primul nivel este simplistă și superficială; aproape toată lumea este capabilă să facă acest lucru (un semn rău pentru orice are de-a face cu o încercare de superioritate). Tot ce are nevoie un gânditor de nivel întâi este o opinie despre viitor, pentru că „Dacă perspectivele pentru companie sunt favorabile, atunci acțiunile vor crește în preț”. 

La primul nivel, nu există nici un raționament dincolo de evident, nici o adaptare sau analiză. Majoritatea oamenilor se blochează la nivelul 1. Acceptă fapte, statistici și informații, dar niciodată nu pun la îndoială raționamentul din spatele lor și nu fac nici un efort pentru a analiza ceea ce au văzut, citit sau predat.

Ei caută obsesiv și se agață de adevărul care le confirmă opiniile, lăsând puțin loc pentru gândire critică.

Nivelul 2

La acest nivel, îți permiți să interpretezi, să faci conexiuni și semnificații. Steve Jobs a spus odată: „Nu poți conecta anumite evenimente privind înainte; le poți conecta doar privind înapoi. Așa că trebuie să ai încredere că lei vei înțelege sensul în viitorul tău.”

Nivelul 2 de gândire necesită multă muncă. La al doilea nivel, factorii de decizie încep să interpreteze și să analizeze piesele pe care le-au observat și să le pună cap la cap pentru a forma sens.

Acesta este nivelul la care începem să căutăm puncte comune, contrast, repere sau îmbunătățiri. Mulți dintre inovatorii de astăzi care îmbunătățesc invențiile anterioare, mai degrabă decât transformă industriile, folosesc gândirea de Nivelul 2.

Aplicații care ne ajută să rămânem conectați și să lucrăm mai eficient. Avioane care zboară din ce în ce mai departe și mai repede, telefoane care funcționează mai bine, mașini care sunt mai bine proiectate sau mai bine pentru mediu.

De exemplu, un smartphone a devenit mai bun datorită legii lui Moore – creșterea consistentă și semnificativă a performanței. Procesorul și viteza conexiunii s-au îmbunătățit prin gândire mai aprofundată, dar fără o descoperire majoră.

Aceste creșteri ne ajută să economisim timp. Ele îmbunătățesc invențiile existente, dar nu sunt transformatoare. Sinteza gânditorilor de al doilea nivel este mai bună – crează sau combină informații separate pentru a forma o imagine mai coerentă.

Sunt mai buni la reorganizarea sau rearanjarea ideilor pentru a-și face o idee mai bună asupra imaginii de ansamblu. Ei pot deconstrui ipotezele și ideile care sunt ascunse într-un concept și pot descoperi relații între părți sau relații dintre părți și întreg.

Nivelul 3

Aceasta este etapa alfa a gândirii. Gânditorii de nivelul 3 au capacitatea de a transfera cunoștințe, adică de a aplica un concept învățat într-un context în alte contexte. După ce a abandonat școala, Steve Jobs a mers la cursuri de caligrafie. Părea neimportant la acea vreme, dar abilitățile de design pe care le-a stăpânit mai târziu au devenit fundamentul primelor computere Mac.

Concluzie: nu știi niciodată ce va fi de folos în viitor. Trebuie doar să încerci lucruri noi și să aștepți ca ele să se îmbine cu restul experienței tale mai târziu. Gânditorii de nivelul 3 pot privi o problemă sau o idee din perspective diferite pentru a obține o înțelegere mai deplină și mai holistică.

Ei generează idei creative, perspective unice, strategii inovatoare sau abordări noi (alternative) ale practicii tradiționale. Aceștia sunt oamenii ingenioși, care schimbă cursul istoriei.

Inovația se întâmplă atunci când oamenii de înaltă performanță își pun întrebări care depășesc simplul „de ce?”. Aceasta este sursa gândirii abstracte – creativitatea științifică și artistică. Ideile de transformare globală trăiesc în mintea oamenilor creativi, inventivi, care folosesc gândirea de nivelul trei.

Societatea evoluează prin munca acestor oameni, deoarece acești creativi, inovatori și disruptori introduc noi opțiuni și explorează noi posibilități și teritorii. Treceți dincolo de normă, evident și familiar, pentru a crea conexiuni.

Gânduri finale

Pentru a vă îmbunătăți gândirea, găsiți cărți, bloguri, podcasturi sau alte resurse care uneori vă fac să vă simțiți inconfortabil și regândiți-vă perspectiva asupra vieții.

Toată lumea are potențialul de a avea gândire de nivelul 3, dar atunci când suportăm confortul și nu ne extindem perspectiva, devenim letargici sau plictisiți, nu ne mai întrebăm “de ce” și încetăm să evoluăm ca specie.