De ce atunci când faci bine, primești adesea rău în schimb – o pildă înțeleaptă

Un bărbat a venit la un înțelept și i-a povestit despre cum el fiind cel mai bogat om din familia lui, și-a ajutat toate rudele fără să le ceară nimic în schimb, iar acestea i-au arătat doar nemulțumire și indiferență… Dar de ar fi vorba doar de rude…

Bărbatul a spus că i-a ajutat și pe alți oameni, iar rezultatul a fost aproape întotdeauna același. Rareori întâlnea o persoană care să-i mulțumească pentru ajutor.

– Poate că nu sunt chiar o persoană atât de bună, din moment ce am fost tratat așa? – a întrebat bărbatul cu disperare.

– Nu, totul este în regulă cu tine. Fiecare persoană pe care o întâlnești pe drumul tău este o oglindă pentru tine. Ceea ce vezi la el ești tu însuți. Oamenii pe care i-ai ajutat probabil nu erau oameni foarte buni, dar problema nu este doar în ei.

Dar în ce constă problema?

– Când ajungi acasă astăzi, încearcă să-ți lași ușa larg deschisă. Ce crezi că se va întâmpla?

– Cred că va fi furat tot ce este valoros din casa mea, iar cineva va încerca să se stabilească în ea ca proprietar”, – a răspuns bărbatul.

– Exact asta ai făcut, deschizându-ți sufletul tuturor și oferindu-le serviciile tale. Erai ca o ușă deschisă pentru toți. Sub nicio formă nu trebuie făcut acest lucru și aceasta este prima lecție pe care trebuie să o iei aminte. Apropo, știi ce caracteristică interesantă are un mugur de flori?

– Nu – a răspuns bărbatul.

– Nu am văzut niciodată un mugur deschis. Pentru mine, acest proces rămâne un mister – se întâmplă atât de imperceptibil și tot ce văd când mă uit la florile mele dimineața este un buton deja deschis.

Iată cu așa atenție trebuie făcut și binele, pentru ca nimeni să nu-l observe, dar de iarbă nu scapi niciodată. Chiar și lângă cea mai frumoasă floare, iarba nu va înceta să fie iarbă.

Prin urmare, dacă vezi că o persoană nu este foarte bună și amabilă, atunci nu ar trebui să te închini în fața sa și să-i oferi servicii. Aceasta nu a crescut la nivelul tău și nu va putea să-ți aprecieze unicitatea. Ignor-o și mergi pe drumul tău.