„Cum pot fi de folos dușmanii?” – O pildă înțeleaptă

Dușmanii și cei răuvoitori nu sunt o raritate în viață, mai ales dacă ai obținut un anumit succes. Colegii de serviciu, rudele și chiar prietenii pot trece de partea invidiei, a urii, dorindu-și în toate modurile posibile ca nimic să nu-ți reușească. Iartă-i și nu te coborî la nivelul certurilor și răzbunării, altfel vei deveni la fel ca ei. În plus, inamicul, făcând lucruri urâte altuia, în primul rând își sapă groapa lui însuși…

Pilda dușmanilor
Un stat credea atât de mult în providență încât avea un astfel de obicei: înainte de execuție, fiecare condamnat la moarte era rugat să tragă la sorți soarta. În pungă erau doar 2 foi – „Viață” și „Moarte”. Dacă condamnatul scotea prima foaie, era grațiat. Dacă scotea a doua foaie – sentința era imediat executată. Astfel, fiecare condamnat avea o speranță până în ultimul moment, iar judecătorii aveau un vot suplimentar „de sus” pro sau împotriva deciziei lor.

S-a întâmplat că o persoană și-a deschis propria afacere, a început să aibă succes încetul cu încetul, iar odată cu succesul, așa cum se întâmplă adesea, au apărut și răuvoitorii. Ei au obținut mai întâi prin calomnie arestarea bărbatului, iar apoi semnarea condamnării sale la moarte.

Știind că condamnatul are întotdeauna șanse de salvare, au furat din pungă foaia cu inscripția „Viață” și au adăugat a doua foaie cu inscripția „Moarte”. Astfel, dușmanii nu i-au lăsat persoanei nicio șansă de a scăpa – indiferent ce foaie ar fi ales, îl aștepta condamnarea la moarte.

Dar bărbatul avea și prieteni. Aceștia au aflat de intrigile dușmanilor, au intrat în închisoare la condamnat și i-au spus că în pungă îl așteaptă două foi cu inscripția „Moarte”. Prietenii l-au sfătuit să le spună judecătorilor despre asta și să insiste să verifice punga.

Dar, în mod ciudat, condamnatul a fost încântat de această veste, a cerut să nu fie spusă nimănui vestea și a spus că asta îl va salva.

A doua zi dimineață, bărbatul a tras foaia și spre surprinderea tuturor… a fost eliberat.

Atât prietenii, cât și dușmanii, știind despre cele două pedepse cu moartea din pungă, au rămas uimiți: cum a putut să iasă dintr-o astfel situație, când părea că nu are nicio șansă.

Bărbatul a procedat în felul următor: scoțând o foaie din geantă, a înghițit-o imediat fără să o citească. Judecătorii nu au avut de ales decât să vadă ce foaie a rămas în pungă și din moment ce au văzut foaia cu inscripția „Moarte”, s-a stabilit oficial că persoana a scos foaia cu inscripția „Viața”.

Astfel, dușmanii, pregătind persoanei moarte, l-au condus involuntar la supraviețuire.

Nu uita: dușmanii nu apar de la o viață proastă. Dacă ai dușmani, atunci ai pentru ce să fii invidiat, iar orice persoană talentată va avea mereu dușmani.