Cum circumstanțele îi schimbă pe oameni…

De regulă, circumstanțele îi schimbă pe oameni, există însă și oameni care schimbă circumstanțele. Ei nu vor să accepte rolul de victimă și preiau controlul asupra lor. Puterea de voință, nervii tari și dorința de fi stăpânul propriului destin îi ajută să rămână cu capul sus în situațiile dificile.

O femeie a venit tristă la tatăl său și i-a spus:

-Tată, am obosit de toate, îmi merge foarte prost la muncă, la fel și în viața de familie, nu mai am puteri… Ce să fac?

Tatăl, fără să stea prea mult pe gânduri, îi răspunse:

-Hai mai bine să-ți arăt!

A luat trei cratițe cu apă și le-a pus la plită, în una a pus la fiert un morcov, în alta un ou și în cea dea treia – cafea. După câteva minute a oprit plita, întrebându-și fiica:

Ce s-a întâmplat cu ele?

-Păi, morcovul și oul au fiert, iar cafeaua s-a dizolvat, a răspuns femeia.

-Corect, a zis tatăl, dar dacă te gândești mai bine vei înțelege că morcovul a devenit moale și flexibil, iar oul care anterior era fragil și lichid a devenit tare. Vizual, ele au rămas la fel, însă în interior s-au schimbat esențial din cauza mediului agresiv – apa clocotindă.

La fel se întâmplă și cu oamenii: cei care păreau puternici pot deveni slabi atunci când trec prin greutăți, iar cei fragili devin mai rezistenți.

-Și cum rămâne cu cafeaua? a întrebat fiica.

-În acest caz, rezultatul e cel mai uimitor. Ea s-a dizolvat în acel mediu agresiv și l-a schimbat, transformându-l într-o băutură gustoasă și aromată.

Există oameni care nu pot schimba circumstanțele, dar le transformă așa încât ele să devină avantajoase.