
De obicei credem că, din moment ce prietenii sunt persoane apropiate nouă, atunci putem împărtăși totul cu ei. Dar chiar dacă prietenia este reală, există încă două pericole de care uităm. Și Osho a vorbit despre ele, referindu-se la Machiavelli.
Sfatul #1
Mi-a amintit de modul în care Machiavelli le-a instruit pe prințesele lumii în marea sa lucrare, “Prințul”. Unul dintre cuvintele lui de despărțire: „Nu spune niciodată prietenului tău nimic din ce nu i-ai spune dușmanului, pentru că cel care este prieten astăzi poate deveni dușman mâine”.
Totul în această lume este temporar și are opusul său. Dragostea se transformă în ură, iar prietenia se transformă în dușmănie. De aceea, Buddha a spus odată un gând atât de profund: „Nu am prieteni, pentru că nu am nici dușmani”.
Adică, Buddha a mers dincolo de dualitatea relațiilor – a început să trateze toate ființele în mod egal: cu dragoste și prietenie. Iar prietenia noastră este axată pe oameni anumiți, așa că are ocazia să se transforme în opusul ei, adică în dușmănie.
Și care sunt lucrurile pe care nu trebuie să le spui prietenilor tăi, pe baza acestui sfat? O să vă spun din experiența mea personală:
– nu-ți dezvălui așa-numitele „schelete din dulap”;
– nu spune nimic rău despre ceilalți apropiați și nu te plânge de ei.
La urma urmei, este neplăcut când ți s-a întâmplat o situație delicată, chiar și acum 5-10 ani și ai spus ceva rău despre cineva într-un acces de furie, iar un prieten îți amintește de asta.
Și, în general, este mai bine să păstrezi secretul (decizi singur ce este pentru tine un secret) pentru tine – este al tău, personal, nu trebuie să-l dezvălui nimănui.
Sfatul #2
Și urmează aceste sfaturi: „Nu spune niciodată nimic împotriva dușmanului, căci mâine s-ar putea să devină prieten. Atunci îți va fi foarte rușine.”
Mai ales, acest sfat este valoros dacă, din prietenie, trebuie să iei partea prietenului tău care are un conflict cu cei dragi sau cu camarazii lui. Este foarte probabil ca apoi să se împace cu ei, dar te vei afla într-o situație incomodă în care poți fi considerat „extrem” și să ți se amintească constant tot ce ai spus în acea situație.
Fii atent la părerile tale, pentru că relațiile cu oamenii sunt un lucru foarte schimbător.