
În prezent, metoda vizualizării este foarte cunoscută. S-a demonstrat, că vizualizarea are un impact pozitiv asupra performanței omului. Și cel mai important, este că oricine poate încerca această tehnică. Indiferent de ceea ce îți dorești, vizualizarea, atunci când este folosită corect, poate crește încrederea în sine, poate reduce anxietatea și te poate ajuta să te simți pregătit pentru situații stresante.
Ce este vizualizarea?
Este procesul prin care ne folosim toate simțurile pentru a construi în cap o imagine, cu scopul de a crea sau recrea o experiență. Toate acestea declanșează reacții fiziologice similare cu experiența reală a evenimentului. Începi cu adevărat să te bucuri de ceea ce vezi, iar gândurile pozitive doar îți dau energie și puteri de a realiza ceea ce îți dorești.
Detaliile au un rol foarte important în aceast proces. În final, nu te vei gândi doar la ceea ce tinzi, dar vei înțelege dinainte toate părțile pro și contra ale visului tău.
Cine poate vizualiza?
De facto, oricine poate folosi această tehnică. Vizualizarea, de asemenea poate îmbunătăți nivelul de productivitate. Este utilă în ziua evenimentelor importante, incitante și stresante. Înțelegerea corectă a întregului proces poate ajuta la suprimarea gândurilor anxioase sau a depresiei. De exemplu, înainte de examen, ar trebui să îți imaginezi cât de ușor și captivant este să răspunzi la acele întrebări. Acest lucru dizolvă frica de eșec și dezvoltă încrederea în sine.
Cum începe vizualizarea corectă?
1. Începe simplu
Încearcă să-ți imaginezi ceea ce doriți în cel mai simplu mod posibil. Poți atârna o fotografie pe perete și să o privești periodic. Adăugă cât mai multe detalii pentru o vizualizare mai eficientă.
2. Învață să respiri corect
Înainte de a începe procesul, fă-ți imp pentru tine, poate fi chiar și trei sau cinci minute pe zi. Încearcă să te relaxezi total, învață să-ți asculți respirația, corpul și fiecare mușchi în parte. Gândește-te la momentul aici și acum. Acest lucru te va ajuta să simți vizualizarea mult mai intens.
Cum utilizezi vizualizarea pentru a-ți atinge obiectivul?
1. Proiectează-ți visul cât mai detailat
De regulă, cu cât trăim mai multe sentimente, cu atât imaginea este mai realistică, astfel tehnica are o eficiență mai mare. Vizualizarea optimă include senzații vizuale și tactile, sunete, mirosuri și emoții.
2. Utilizează cuvinte și afirmații pozitive
Acest lucru poate îmbunătăți și mai mult metoda. Afirmațiile pot suna în felul următor – ” O să ma descurc cu sarcina complicată propusă” sau ” Sunt frumoasă, deșteaptă și curajoasă”.
3. Suprimă negativitatea
Pe parcursul vizualizării, pot apărea gânduri negative (de exemplu, că toate acestea sunt ireale și nu se vor împlini niciodată). Încearcă să înlocuiești fiecare idee negativă, pe una pozitivă.
4. Ai răbdare
Ca și în orice altceva, vizualizarea necesită timp. Aceasta implică multă practică. Mai întâi, începe cu perioade scurte, treptat, prelungește perioada de timp când îți imaginezi ceea ce dorește și adăugă cât mai multe detalii.
5. Încearcă un exercițiu de vizualizare pentru începători
Un astfel de exercițiu te va ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează acest proces.
Imaginează-ți că te plimbi prin casă, apoi deschizi frigiderul și scoți o lămâie. Începe să faci tot ce este necesar pentru a tăia lămâia în jumătate, în sferturi și apoi mușcă o felie. Probabil imediant ți-ai imaginat acel gust acru.
Acesta este un exercițiu obișnuit de vizualizare pentru exersarea integrării tuturor simțurilor – începând cu faptul că înțelegi unde te afli, simți coaja de lămâie în timp ce o tai și, terminând cu mirosul și gustul său.