Unic și fascinant! Satul pictat, unde fiecare casă este o adevărată operă de artă

În Bavaria există un loc remarcabil, care încântă nu numai locuitorii comunei de mai mult de două secole, ci și un număr mare de turiști – acesta este satul Oberammergau. Datorită unei singure persoane, a dobândit statutul de sat de artă înaltă. Casele colorate locale, pictate într-un stil luftmaleray unic, l-au făcut unul dintre cele mai frumoase sate din Europa.

Pentru o lungă perioadă de timp în Bavaria (Germania) s-a crezut că o casă frumos decorată sau pictată accentuează statutul special al proprietarului și bunăstarea sa. Prin urmare, în cea mai mică măsură, oamenii prosperi au încercat să-și facă casele cât mai accesibile. Unii au cumpărat capodopere gata făcute și au decorat fațada casei, iar alții au angajat artiști și meșteșugari pentru a crea decorațiuni unice.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, un pictor-decorator tânăr și ambițios, Franz Seraph Zwink (1748 – 1791), a decis să-și încerce puterile în acest domeniu. Studiind lucrările marilor artiști, el a hotărât să experimenteze și pe fațada casei sale a desenat o uimitoare murală tridimensională, eroul principal fiind sfântul patron al tuturor iubitorilor Sf. Nepomuk.

Oamenii care i-au văzut pentru prima dată creația au fost atât de uimiți și admirați că au inventat chiar și numele unei astfel de tehnici de desen – Luftlmalerei (luttmalerai), ceea ce înseamnă “pictura în aer” în traducere.

Pe atunci, nu exista niciun om care nu dorea să-și picteze casa cu fresce extraordinare. Chiar și oamenii foarte săraci au considerat datoria lor de a-și decora locuințele cu subiecte  încântătoare. Astfel, în doar câțiva ani întregul sat s-a transformat într-o adevărată galerie, în care fațada fiecărei case a devenit unică.

În timpul când în satul alpin s-a desfășurat spectacolul teatral “Pasiunea lui Hristos”, nu a fost nevoie să se creeze peisaje speciale, pentru că clădirile pictate ale satului pitoresc le-au devenit.

Fiecare fațadă era o operă de artă și își purta povara emoțională în cadrul festivalului,la care chiar și regele era prezent. Astfel de picturi extraordinare de volum au făcut impresii de nedescris, iar ca recunoștință pentru o astfel de măreție regele a dăruit comunității un crucifix de marmură.

Într-adevăr, uitându-te la coloanele maiestuoase, ferestre, obloane nu se înțelege imediat că nu sunt reale, ci doar pictate pe tencuială. Dar nu numai aceste elemente decorează locuințele sătenilor, în unele se pot vedea motive din viața oamenilor din acele vremuri, scene fabuloase, în care personajele preferate sunt recunoscute.

Pe unele case sunt reprezentate scene biblice, evenimente istorice și personaje ale eroilor sau sfinților. Pe casele care serviseră anterior ca magazine, taverne sau hanuri, în loc de semnul obișnuit, se putea vedea o pictură originală și o inscripție ornamentată, anunțând elocvent această instituție.

Dar indiferent de pictură, maestrul a acordat o atenție maximă chiar și celor mai mici detalii. Datorită acestui entuziasm, toate lucrările sale au fost făcute nu numai cu grijă, ci și cu suflet care provoacă involuntar admirație față de omul, care a investit atât de multă dragoste și muncă în fiecare element al creației sale nemuritoare.

Din moment ce faima muralelor neobișnuite s-a răspândit cu mult peste granițele acestei zone, proprietarii bogați ai vilelor au început să-l invite pe artist în alte orașe. De-a lungul timpului au apărut adepții unei astfel de tehnici unice, dar totuși Franz Zwink este numit tatăl “picturii aeriene” bavareze.

Deoarece acest tip de pictură necesită o actualizare constantă și o îngrijire specială, au apărut tineri maeștri care nu numai că au păstrat frescele comandantului în forma inițială, ci și-au creat propriul stil, pictându-l pe casele nou construite.

Astfel de oameni creativi există și în zilele noastre. Creând capodopere unice, nu numai pe fațadele clădirilor, ci și pe drum, trotuare, un veteranul chinez a salvat un întreg sat de la distrugere. După ce a privit creația sa unică, autoritățile au anulat decizia de a demola o mică așezare.