Un renumit Psiholingvist despre realitatea digitală: „În lume s-a prăbușit totul!”

Cum să îți înveți creierul să lucreze în condiții noi, a explicat renumitul psiholingvist și neurolingvist – Tatiana Chernigovskaya.

„Am ajuns în cu totul altă lume. Ea este fluidă, transparentă, instabilă, super-rapidă și hibridă. În ea s-a prăbușit totul. Viața autonomă a lumii digitale este în plină desfășurare: Internetul lucrurilor, autoorganizarea rețelelor. Realitatea digitală deja este un semn de selecție în societate. Imaginați-vă o țară, care nu își poate permite să acceseze lumea digitală, putem considera, că aceasta nu există deloc. Ea nu este un jucător” – remarcă Chernigovskaya.

„Încă un lucru interesant – creșterea neîncrederii față de informație. Mă gândesc mult la asta în ultimul timp. În prezent oamenii au o atitudine față de informație, cum înainte tratau bârfele: „Ei, cine știe cine și ce a spus? De ce ar trebui să cred asta?” Însă, chestia este că această atitudine este îndreptată acum spre sursele reale de informare” – spune ea. Așadar, oamenii încă nu au învățat să se orienteze în acest flux tot mai mare de informații și aleg să nu creadă nimic.

Conform psiholingvistului, realitatea digitală dă naștere unei „specii noi” de oameni: „Eu îl numesc „Homo Confusus” sau omul confuz. Acesta încă nu a înțeles unde se află. Încă nu a realizat, în ce pericol ne aflăm. Noi nu mai putem amâna decizia. Pentru că aceasta este viața noastră.”

„Cât nu am reflecta, cât este de bine sau rău, ceea ce se întâmplă cu noi, asta deja se întâmplă. Deja am nimerit în această lume, cale întoarsă nu există. Trebuie să înțelegem, cum să trăim în această lume. Aș adresa o întrebare dură: Noi planificăm în general să mai trăim pe această planetă, sau cedăm toate pozițiile? Pentru că dacă cedăm în fața lumii digitale, atunci nu avem despre ce vorbi. Dacă totuși avem unele planuri cu privire la viața proprie, atunci trebuie să ne gândim, cum să trăim aici.”

Experții din lumea digitală susțin, că creierul este un computer, un set de algoritmi. Și că mai devreme sau mai târziu ei vor reuși să creeze un astfel de dispozitiv.

„Dar, oare creierul constă doar din niște algoritmi? Acum noi știm sigur, că nu. Dacă creierul este computer, atunci sigur nu unul singur. O oarecare parte a creierului, posibil, constă doar din niște algoritmi unde au loc niște procese mecanice. Dar în altă parte sunt lucrurile analogice. Chiar și Einstein spunea: Intuiția este un dar sacru, iar rațiunea – un servitor ascultător.”

„Evident, sistemul trebuie să se schimbe. Noi trebuie să  ne formăm capacitatea de a trăi în lumea digitală fără a ne pierde umanitatea. Trebuie să învățăm să verficăm informația, să facem față stresului, să ne educăm abilitatea de a ne acomoda cu schimbările, să învățăm a învăța în continuu. Prin urmare, educația viitorului este educația înțelegerii, nu a memorării.”

Cum să ne antrenăm creierul? „Ca și oricare alt mușchi, creierul trebuie să lucreze din greu. Dacă ne lungim pe canapea și vom sta așa o jumătatea de an, atunci nu vom putea să ne ridicăm. Dacă creierul va citi doar reviste prostești, va comunica doar cu proștii, va asculta muzică lipsită de sens și va privi filme stupide, atunci nu aveți de ce să vă plângeți. Răspunsul meu sună așa: creierul trebuie să lucreze din greu. Greu – este cuvântul-cheie. O carte, care o înțelegi cu greu, un film, pe care nu-l înțelegi, Astfel, vei gândi, vei analiza, vei citi critici. Sau privind un spectacol, te vei întreba: ce a vrut să spună regizorul? În acest caz, creierul va fi ocupat. Nu trebuie să cauți trucuri, care îți îmbunătățesc activitatea creierului. Ele nu există. Aceste trucuri sunt însăși viața” – a accentuat Chernigovskaya.