
În 1993, Johan Huibers le citea copiilor săi povestea biblică despre Arca lui Noe, când dintr-o dată i-a venit idea de a construi propria copie a corabiei. Soția lui a râs de idea lui, spunând că nu va duce niciodată la bun sfârșit proiectul. Cu toate acestea, lipsa de încredere din partea soției i-a tăiat din entuziasm și, în 2006, Johan a construit prima versiune a chivotului. Dar bărbatul era nemulțumit de rezultat, pentru că Arca pe care o construise era de două ori mai mică decât cea din Biblie. Prin urmare, bărbatul a decis să meargă mai departe și să construiască o copie exactă.
Împreună cu tâmplari amatori, în 2008, Johan a început să construiască o copie după Arca lui Noe de dimensiuni naturale.
Cea de-a doua versiune a chivotului a fost deschisă publicului în 2012. Construcția navei biblice l-a costat pe Johan 1,6 milioane de dolari.
“Nu suntem constructori profesioniști, așa că multe dintre creațiile de pe navă sunt puțin strâmbe”, a recunoscut mai târziu Johan.
Este greu să nu rămâi surprins de dimensiunile navei și de atenția acordată detaliilor.
În arcă există modele de animale din lemn, printre care: gorilă, elefant, rinocer, leopard etc.
Copia exactă a chivotului era destul de populară în Dordrecht, Olanda, dar, din păcate, arca a fost închisă din cauza neînțelegerilor dintre Johan și oficialii orașului.
Olandezul a construit nava în strictă concordanță cu descrierea sa din Biblie.
Replica navei biblice în dimensiuni naturale are un cadru din oțel și a fost construită din cedru american și pin.
Arca are o înălțime de 23 de metri, o lățimea de 29 de metri și o lungime de 125 de metri.
“Arca lui Johan” cântărește 2,5 mii tone, iar în ea pot încăpea peste 5.000 de oameni în același timp.
Inițial, bărbatul a planificat să meargă cu ea în Brazilia la Jocurile Olimpice din Rio din 2016, dar din cauza unor probleme de securitate, a renunțat.
Johan spune că pentru el cel mai ” preferat loc pentru chivot este Israelul”.
“Aceasta este o copie a navei divine, deci merită să o ducem pe pământul lui Dumnezeu”, a spus Johan.
În realitate, bărbatul a planificat să ducă nava în Israel la scurt timp după ce construcția a fost finalizată, dar incendiile forestiere din Israel l-au determinat să amâne călătoria.
Johan adună donații pentru a duce nava în Israel.
Având în vedere că nava nu are motor, va trebui să angajeze mai multe remorchere pentru a o duce în Israel. Cheltuielile pentru acest scop sunt estimate la circa 1,3 milioane de dolari.