Un milionar britanic trăiește cu doar 30 de dolari pe zi: „Bani de buzunar îmi dă soția!”

Să fii milionar, dar să trăiești doar cu 30 de dolari pe zi. Anume așa își duce viața Steve Smith, fondatorul uneia dintre cele mai mari lanțuri de retail din Marea Britanie – Poundland. În ciuda faptului că omul de afaceri a reușit să adune o avere, el așa și nu a învățat să-și gestioneze banii. Zi de zi, o sumă mică de bani de buzunar îi dă soția, scrie The Daily Telegraph. 

Astăzi, Steve Smith împreună cu soția și cei trei copii locuiește într-un conac cu 13 camere la vestul Angliei, costul căruia este estimat la 10 milioane de dolari. Dar, din averea lui multimilionară, bărbatul are dreptul să cheltuiască doar 20-30 de dolari pe zi. Mai mult nu îi permite soția. Ea consideră că soțul ei, pur și simplu, nu știe cum să se ocupe de bani.

„În fiecare zi, soția îmi dă niște bani de buzunar. Problema este în mine. Pentru că, dacă am bani cu mine, atunci eu îi cheltuiesc pe toți.” – explică omul de afaceri.

Steve Smith a crescut într-o familie săracă. Mama lui era o simplă vânzătoare, iar tatăl – ucenic de meseriaș.

„Îmi aduc aminte de acele timpuri, când eu și mama desenam pe covor pentru a-i ascunde uzura absolută” – povestește Steve despre copilăria sa.

El trăia cu bunica și bunelul, deviza cărora era fraza: „dacă nu lucrezi, nu mănânci”. Pentru a-și întreține familia, tatăl lui a decis să găsească un venit suplimentar și în zilele de sâmbătă vindea la piață. Steve își ajuta tatăl, iar pentru asta primea un onorariu de 10 lire sterline.

Steve nu își cheltuia salariul, ci îl aduna pentru propria afacere. Acesta a fost primul său pas spre marele business. Bărbatul a îmbogățit datorită companiei Poundland, o rețea de magazine unde toate bunurile sunt vândute la același preț – 1 liră sterlină.

„Încă când lucram cu tatăl meu la piață, am pus o cutie cu bunuri, unde totul se vindea la același preț – de doar 10 bani. Cumpărând și vânzând produse în acest mod, eu am înțeles că vreau să lucrez pentru mine” – își aminteșe milionarul.

Steve Smith nu a absolvit universități. Omul de afaceri a învățat totul de la tatăl său. Primul magazin, el l-a deschis la 18 ani. Acolo se vindea totul: de la saci pentru gunoi până la ceasuri și balansoare. Și totul la același preț. Deja după primul an de activitate a reușit să obțină o cifră de afaceri de un milion și jumătate de dolari și să câștige un profit de 8 mii de dolari.

Primul magazin Poundland a fost deschis în anul 1990. 10 ani mai târziu, aceasta a devenit o companie cu cifra anuală de afaceri de 6,5 milioane de dolari, cu 5,5 mii de angajați. În anul 2000, Steve Smith și-a vândut afacerea la un preț de 75 milioane de dolari.

„Jumătate din acest venit l-am oferit părinților mei. Cândva, tatăl meu mi-a făcut un împrumut de 50 de mii de lire sterline, pentru ca eu să-mi deschid propria afacere. De aceea, eu am considerat că va fi corect să îi întorc datoria cu dobândă. Dacă la timpul său, tatăl meu nu m-ar fi învățat să comercializez și nu ar fi investit în mine, atunci nu aș fi avut nimic acum.” – este încrezut milionarul.

O parte din banii rămași, Steve i-a investit în altă afacere, în opere de artă, și-a cumpărat un conac de lux în Anglia, câteva bunuri imobile în străinătate și a plecat în vacanță pentru un an de zile.

Dar după ce a câștigat milioane de dolari, omul de afaceri nu a învățat să cheltuiască banii corect. Cel puțin așa consideră soția lui, care îi oferă câte 30 de dolari pe zi pentru cheltuielile mărunte. Chiar dacă sună incredibil, soțul nu are nimic împotrivă.

„Banii îți oferă multe posibilități, dar este important să nu uiți de unde vii. Problemele pot apărea nu doar din cauza că nu ai bani, dar și că ai prea mulți. Uneori este mai important nu să fii un om de afaceri de succes, dar un soț și un tată bun. Atunci când aveam rețeaua de magazine, eu plecam la serviciu dimineața devreme, când fiica mea încă dormea. Și mă întorceam, atunci când ea deja dormea. Astfel, este foarte ușor să ratezi cele mai importante momente din viață. Deci, trebuie să cauți un echilibru.”- oferă un sfat milionarul.