Un bărbat dintr-un mic sat african a fost numit cel mai bun profesor din lume și va primi 1 milion de dolari

Când vorbim despre meseria unui profesor, majoritatea oamenilor folosesc cuvântul “vocație”. Cu toții dorim să avem alături de copiii noștri nişte profesori care şă poată interesa, motiva și inspira copilul. Există două păreri despre acest lucru: “o persoană talentată va reuși, în ciuda oricăror obstacole” și “o persoană talentată începe cu un bun profesor”.

O fundație de caritate, care a fost înființată de un mare om de afaceri Sunny Varkay, în 2015, acordă în fiecare an premiul “Cel mai bun profesor din lume”.

În 2019, au fost depuse 10 mii de cereri din 179 de țări, iar câştigul este de 1 milion de dolari. Au ajuns în etapa finală reprezentanții din India, Australia, SUA, Kenya, Olanda, Brazilia, Japonia, Argentina, Marea Britanie și Georgia .

Dar cel mai bun dintre cei mai buni a fost recunoscut profesorul de fizică și matematică, Peter Tabichi din Kenya. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Dubai, iar numele câștigătorului a fost anunțat de actorul Hugh Jackman.

Peter este profesor într-un mic sat african, unde de cele mai multe ori lipsesc cele necesare la lecţii. Cu toate acestea, elevii săi sunt cunoscuți pentru victoriile lor în competițiile științifice internaționale, iar acest fapt a atras în primul rând atenția judecătorilor.

Şcoala în care studiază aceşti elevi nu arată ca o şcoală care găzduieşte victorii. Este un profesor la 58 de elevi, au un singur calculator, iar pentru a ajunge la lecții, mulți elevi trebuie să meargă pe jos distanțe mari prin noroi din cauza sezonului ploios. Majoritatea elevilor sunt din familii sărace sau orfani. Școala este extrem de lipsită de finanțare, astfel încât Peter dă 80% din câștigurile sale pentru dezvoltarea ei: uniforme școlare, manuale.

Acum 7 ani, Peter a predat la o școală privată și apoi a decis să fie călugăr franciscan și să renunțe la predat. Prin urmare, predarea într-o școală săracă a devenit un act de caritate.

“Această victorie nu-mi aparține: ea demonstrează realizările minților tinere. Sunt aici numai datorită succesului obţinut de elevii mei. Câștigul le oferă o șansă. Înseamnă că nu există graniţe pentru ei. “

Peter spune că folosește diferite metode de motivație, iar secretul succesului este credința în puterea proprie. Peter îi învață pe elevi să privească lucrurile din diferite unghiuri. De aceea, sunt populare în școală diferite tipuri de proiecte, elevii pot organiza independent întregul proces și pot analiza rezultatul.

“Creativitatea este foarte importantă, mai ales în situații dificile și sub resurse limitate”, spune Peter.

La școală există cluburi științifice și creative, astfel toată lumea se manifestă acolo unde consideră.

“Privind cum elevii mei cresc în cunoștințe, abilități și încredere este cea mai mare bucurie a mea. Când ei devin viabili, creativi și productivi în societate, sunt absolut mulțumit pentru că am reușit să devin un stimulent pentru ei și o cheie care își deschide potențialul în cel mai interesant mod “.

De asemenea, Peter a reușit să atingă profund problemele de toleranță: el a creat “Clubul de Pace”, unde a reunit reprezentanți ai 7 grupări etnice, oameni de diferite religii care frecventează școala.

Și ce a răspuns cel mai bun profesor din lume la întrebarea care preocupa toată lumea : cum îşi va cheltui câştigul?

În primul rând, o parte din bani se vor direcţiona pentru amenajarea unei săli de calculatoare, apoi pentru dezvoltarea unui laborator științific și în cadrul noilor proiecte care pot aduce beneficii oamenilor. De exemplu, Peter dorește să-i învețe pe elevi cum să crească culturile rezistente la secetă iar un astfel de proiect este vital pentru Africa.

Timp de 10 ani, câștigătorul primește 100 mii de dolari anual, în timp ce el trebuie să rămână în profesie timp de 5 ani și să fie ambasadorul mondial al Fundației Varkey, să participe la evenimente, să comunice cu reprezentanții mass-media.

Ce credeți voi despre competiția în cauză și câștigătorul acesteia?