Top 10 curiozități interesante despre primăvară

1.Oamenii de știință din Marea Britanie au stabilit că primăvara copiii cresc mult mai repid decât în orice alt anotimp al anului. Ei au explicat acest fenomen prin creșterea cantității de lumină solară, iar corpul copiilor începe să absoarbă în mod activ vitamina D.

2.Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Columbia, persoanele născute primăvara sunt mai susceptibile de a suferi boli de inimă. Pe de altă parte, au toate puterile unui lider, cel mai adesea sunt șefi de clasă la școală sau căpitani ai echipelor sportive.

3.Începutul primăverii astronomice din emisfera nordică este în ziua echinocțiului de primăvară. Ea are loc pe 20 martie, iar în anul bisect echinocțiul poate veni pe 21 martie. În emisfera sudică, ete contrariul : vine primăvara când începe gerul de toamnă, pe 22 sau 23 septembrie.

4. Pe 22 martie în Rusia se întâlnea primăvara. În această zi, se sărbătorea de către creștini 40 de martiri, se făceau prăjituri sub formă de păsări. Dacă această zi era caldă, atunci se spunea că primăvara va fi mai devreme. Slavii credeau că semnul principal al apariției căldurii stabile era momentul în care cucul începea să cânte.

5. Primăvara crește semnificativ rata de respirație a unei persoane : în timpul lunilor lungi de iarnă, corpul a experimentat înfometarea la oxigen și, odată cu apariția căldurii își restabilește echilibrul.

6. La japonezi, primăvara înflorește floarea cireșului sakura. Milioane de copaci în toată țara sunt acoperiți cu flori roz pal. Japonezii încearcă în acest timp cât mai mult posibil să stea în sânul naturii. Japonezii sărbătoresc “hanami”, fiind o sărbătoare de a admira copacul de sakura înflorit. În Japonia s-au publicat diverse cataloage unde sunt indicate cele mai bune locuri pentru aceste evenimente.

7. Prima pasăre de primăvară în centrul Rusiei este cioară de semănătură, care se întoarce de la sud la începutul lunii martie. Se crede că, în termen de o lună de la sosirea ei, zăpada va dispărea complet.

8. Marele poet rus Alexander Sergheievici Pușkin a recunoscut în mod repetat că consideră primăvara ca fiind cel mai rău sezon al anului. A scris chiar și în poeziile sale despre aceasta.

9. Unul din simbolurile primăverii în Rusia este considerată seva de mesteacăn, care este extrasă la începutul primelor zile calde și până în momentul în care apare prima frunză pe copac. Strămoșii ruși spuneau că “lacrimile de mesteacăn” reprezintă o sursă de forță puternică. Este adevărat căci în seva de mesteacăn se conțin multe elemente nutritive.

10. În orașul elvețian Geneva, primăvara vine numai după emiterea unui decret oficial. În centrul orașului crește un castan și de îndată ce apare prima frunză se consideră că primavara a sosit. Această tradiție se ține încă din 1818. Apropo, cea mai apropiată sosire a primăverii de la Geneva a fost înregistrată pe 3 ianuarie, în 1991.