„Toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel.”

Practic în fiecare moment în timp, fiecare dintre noi face o alegere în viață, face o acțiune, ia o decizie, își manifestă voința, creând astfel o istorie personală. Cu toate acestea, soarta omului se dezvoltă nu doar sub influența alegerilor personale, ci depinde și de influența familiei, a strămoșilor.

Conform psihiatrului american Murray Bowen, familia este un sistem și ce se întâmplă unui membru afectează întregul sistem. La fel, sistemul influențează la rândul lui persoana.

Familia transmite principii morale, modele de comportament, strategii de supraviețuire, alegerea profesiei, precum și datorii, conflicte nerezolvate, secrete, probleme de sănătate, frici iraționale. Astfel, pe linia clanului se transmite informația despre evenimentele dramatice care au avut loc în viața unuia dintre membri sau a întregii familii.

Această transmitere se numește transgenerațională și apare direct de la inconștiența strămoșilor la inconștiența descendenților prin câmpul morfogenetic. L. Sheldrake considera că imaginea câmpului morfogenetic ar putea deveni orice: o informație, un sentiment, un model de comportament. Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că transmiterea transgenerațională este întruchiparea conceptului de karma familiei.

De ce are loc transmiterea transgenerațională? 

În istoria multor familii se păstrează astfel de „Schelete în dulap”, care apoi sunt transmise prin moștenire generațiilor următoare. Este important să înțelegem că, atâta timp cât această ordine arhaică rămâne inconștientă, ea rămâne în vigoare.

Un alt motiv pentru transmiterea transgenerațională este dorința membrilor familiei și a familiei de origine de a compensa câștigurile și pierderile, sau mai simplu, de a restabili dreptatea prin conștiința familială.

„Asta înseamnă, că ceea ce ai dobândit în detrimentul altei persoane, se plătește cu propriile pierderi, iar aceasta este o compensație.” – B. Hellinger

Este posibil să se abroge transmiterea transgenerațională? 

În primul rând, fiecare om în viața sa trebuie să se clarifice cu „scheleturile” și „fantomele” pe care le moștenește, iar pentru aceasta trebuie să-și cunoască și să respecte istoria familiei de origine, oricare ar fi ea. Baza pentru studierea informațiilor primite de la strămoși poate fi crearea unui arbore genealogic, precum și aranjamentul sistemului familial. Metoda aranjamentului sistemului familial arată modul în care soarta noastră este legată de cea a altor oameni, despre care noi uneori nici nu bănuim.

În al doilea rând, trebuie să plătești datoriile strămoșilor tăi, dar nu prin pedepsire, ci prin stabilirea ordinii și armoniei. Este necesar să faci astfel de acțiuni care vor vindeca pe toți membrii sistemului familial și vor contribui la eliminarea influenței „karmice” a strămoșilor.

Așadar, ceea ce s-a întâmplat cu un strămoș ne afectează pe noi și generațiile care vin, iar uneori, când răspunsurile se lasă așteptate, este indicat să le căutăm dincolo de granițele timpului și al spațiului.